<

Slovencima nije jasno kako u BiH sve funkcionira u vrijeme pandemije

Nakon blagdana svi su očekivali porast broja, dogodilo se upravo suprotno.

Broj zaraženih i umrlih od covid-19 u Bosni i Hercegovini drastično opada, a liječnici nisu sigurni čemu pripisati pad broja, s obzirom na to da se mjere zemlje manje poštuju, prenose lokalni mediji.

U posljednja 24 sata, prema službenim podacima, umrlo je 15 osoba, potvrđeno je da su pozitivne 442. Testirano je 4307 osoba. Šef bolnice u Mostaru potvrdio je da su brojevi znatno bolji nego prethodnih mjeseci.

“Ovo što se događa suprotno je očekivanjima stručnjaka. Proveli smo praznike, ljudi su se družili više nego prethodnih mjeseci, očekivali su se veći brojevi. Umjesto toga, bilježimo pad koji doista nismo očekivali“, rekao je Dr. Ante Kvesić.

Prema njegovim riječima, smanjuje se i broj hospitaliziranih, bez obzira na to što su otvoreni barovi i restorani, pa čak i svadbe.

“Međutim, ne zaboravimo da nam zaražene osobe i dalje svakodnevno dolaze u ozbiljnom stanju, da imamo ljude na respiratorima i da se borimo za njihov život. Moramo ostati ozbiljni, pažljivi i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da dalje smanjujemo brojke “, rekao je dr. Kvesić.

<