<

SLIKA DANA: “Brzi odgovor” sa Manjače

Nakon uspješne potpune integracije snaga i provedenog zajedničkog uvježbavanja taktičkih radnji na terenu, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, petog dana vježbe „Brzi odgovor 21“, u petak 21. maja 2021. godine, izvršili su sve aktivnosti za dostizanje vrhunca vježbe.

“Dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa OS BiH vidimo kao potvrdu snažne opredijeljenosti, podrške i pomoći SAD-a procesu daljnjeg osnaživanja mira i stabilnosti u našoj zemlji i široj regiji”, istakao je ministar Sifet Podžić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je danas zajedno sa Šefikom Džaferovićem posjetio Manjaču nije skrivao zadovoljstvo

– Sve ono što smo danas gledali možda izgleda čudno, ali ovo je sve uvježbavanje za stvarne situacije. Ponosan sam i zadovoljan što je naš saveznik, SAD, odabrao Oružane snage BiH kao nekoga kome vjeruje. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provode Oružane snage BiH uz potpunu političku podršku Predsjedništva BiH. Ovo nije kraj naše saradnje. Već smo sarađivali u borbenim zonama. BiH već aktivno učestvuje na putu za NATO, rekao je Komšić.

Novinarima se obratio i Šefik Džaferović.

– Na ovaj način smo jasno pokazali da su Oružane snage BiH potpuno opravdale najbolju reformu od Dejtona naovamo. Oružane snage BiH su operativne i sposobne da izvršavaju misije. One učestvuju i u međunarodnim mirovnim misijama. Danas smo vidjeli njihovu sposobnost i saradnju sa armijom SAD. Reforma odbrane je dala svoje puno opravdanje. Sa mnogim zvaničnicima primao sam samo zahvalnost za naše Oružane snage BiH, rekao je Džaferović.

<