<

Skandalozno: U Bijelom Polju privođeni i hapšeni Bošnjaci, pitali ih hoće li ići na Cetinje

Policija u Bijelom Polju je u subotu navečer stvorila atmosferu tzv “kristalne noći”. Hapšeni su i privođeni ljudi, očigledno na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Pretežno su privođeni građani bošnjačke nacionalnosti, a atmosfera je nažalost podsjetila na Hitlerov progon Jevreja i na slične događaje u BIH prije genocida u Srebrenici, komentarišu uznemireni građani, pitajući jesu li to pripreme za neku novu deportaciju, Srebrenicu.

Policija je, idući od vrata do vrata, privodila i pozivala na informativne razgovore građane među kojima su i studenti i đaci.

“Pitali su ih da li će ići na Cetinje, što je apsurdno jer što bi muslimani i Bošnjaci iz Bijelog Polja išli na Cetinje?” pitaju konstatujući da se iza ove akcije policije očigledno krije pokušaj zastrašivanja lica određenih vjerskih, nacionalnih i političkih pripadnosti, maltretiranje i njih i njihovih porodica.

Pitaju da li se ova akcija sprovodila po naređenju načelnika CB Bijelo Polje Radovana Tončića ili su instrukcije dobili sa viših adresa i da li je odobrio ovakav tretman svojih sugrađana zbog kojeg su iznenađeni u uznemireni, budući da je šef bjelopoljske policije prepoznat kao profesionalac koji svoj posao obavlja bez ijedne mrlje uz uvažavanje svih, piše Kodex.me.

“Progoni na vjerskoj, nacionalnoj i političkoj osnovi se ne smiju dešavati više nikada i nikom”, poručuju u izjavi i kažu da će povodom ovog izuzetno uznemirujućeg dogođaja za muslimane i Bošnjake angažovati advokate i da će o svemu obavijesti međunarodne ambasade, prije svega Ambasadu SAD, Velike Britanije, Njemačke i Turske.

“Nećemo dozvoliti nikom, pa ni pojedinim pripadnicima bjelopoljske policije koji, očigledno zloupotrebljavajući službeni položaj i tako čineći krivično djelo uz moguće neke lične razloge i motive, da maltretiraju građane na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi pod nekim lažnim izgovorima, hoćete li ići na Cetinje? Zar slobodan građanin ne može poći na Cetinje, Podgoricu, ili bilo koji drugi crnogorski grad a da zbog toga policija i to noću, ne dolazi od vrata do vrata, zvoni, lupa i uznemirava porodice. Čak su privodili studente, đake koji su u izolaciji zbog koronavirusa”, kažu sagovornici portala Kodex.me.

“Kao građanski orjentisani nećemo dozvoliti da pojedini ekstremi zloupotrebaljavaju službu i policiju koji i mi plaćamo plaćajući poreze i maltretiraju naše komšije i sugrađane, bilo to Bošnjaci, Crnogorci ili Srbi. Ko razumije shvatiće”, poručuju.

Policija se nije ovim povodom oglašavala.

Izvor: Kodex.me

<