<

Skandalozna izjava novoimenovanog direktora SIPA-e: Prioritet da zaštitimo granice Republike Srpske i BiH

Darko Ćulum, novoimenovani direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u razgovoru za Dnevnik plus na RTRS rekao je da su nadležnosti ove agencije kada je zakon u pitanju, jasne. To su, kaže, rasvjetljavanje krivičnih djela iz nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, organizovani kriminal i korupcija, najteži oblici privrednog kriminaliteta, krivična djela terorizma, sprečavanja i finansiranja terorističkih aktivnosti, odlazak na strana ratišta, te njihov povratak i druga pitanja.

Govoreći o problemu migracija, Ćulum je naveo da SIPA ima nadležnost kada je u pitanju problem krijumčarenja ljudi preko granice.

– Svjedoci smo da ilegalni migranti prelaze granicu, da ih određene grupe krijumčare i uvijek ih vodi neka “nevidljiva ruka”, za sada. Јednostavno, u saradnji sa drugim policijskim agencijama moramo raditi na tome da rasvjetljavamo te probleme i sprečavamo njihov ulazak u BiH. Obzirom da ilegalni migranti nesmetano dolaze do BiH, nijedna zemlja ih ne sprečava u tome. Prioritet nam je da zaštitimo granicu Srpske i BiH. Trenutno imamo zabilježen ulazak najveći broj migranata na području PU Zvornik – rekao je Ćulum.

Kakve granice Republike Srpske misli zaštititi novoimenovani direktor Sipe? Ova skandalozna izjava na samom početku mandata najavljuje da ćemo u nastavku od Darka Ćuluma vidjeti još mnogo skandala.

saff.ba

<