<

Skandalozan govor Milorada Dodika na Samitu nesvrstanih u Beogradu

U Beogradu je počeo dvodnevni samit Pokreta nesvrstanih povodom 60 godina od osnivanja ove organizacija, a jedan od prvih govornika bio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je iskoristio ovaj veliki međunarodni skup za napade na SAD i zemlje Evrope, odnosno njihov pristup dešavanjima u BiH. Također je, u skandaloznom govoru, promovirao i opravdavao secesiju Republike Srpske, odnosno raspad BiH.

-Bosna i Hercegovina je zemlja pod protektoratom SAD-a, dijela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u namjeri da njihova rješenja nametnu ljudima u BiH. Nerazumijevanje i uplitanje ovih aktera, i to mahom razvijenih zemalja, evropskih i svjetskih sila, u unutrašnje prilike u BiH i regionu, dupli standardi koji su primjenjivani kako devedesetih tako i danas doveli su našu zemlju do ruba raspada, kazao je Dodik.

Rekao je da velike sile ne poštuju ni sistem Ujedinjenih nacija, zbog čega je, kako je naveo, BiH nametnut nelegalni visoki predstavnik kao sinonim za protektorat u kojem se naša zemlja nalazi, koji nastavlja da blefira svoju važnost, mada nema odluke Vijeća sigurnosti koja je predviđena da bi on mogao da radi u BiH”.

-Uporno osuđivanje samo srpskog naroda i povlađivanje drugom narodu – Bošnjacima, stvorili su klimu nepovjerenja, potpunog odsustva komunikacije i saradnje te želju za samoopredjeljenjem koje jedino može vratiti punu stabilnost i daljnji napredak razvoja ovom dijelu Evrope, izjavio je Dodik.

Dodao je da je moguće da ovakve izjave pojedinima zvuče bogohulno.

-Ali stojim pred vama kao predstavnik naroda koji je uvijek bio na strani pravednika u svim ratovima s kojim se region suočio, a sada pati i trpi zbog loše, nepomišljene i nepravedne politike navedenih centara moći, naveo je Dodik.

saff.ba

<