<

SKAČU PO GLAVAMA ONESVEŠĆENIH I LOME IM RUKE: BRUTALNO NASILJE NA ULICAMA, NOVE GENERACIJE NE ZNAJU ZA MILOST

U Aleksincu je 19. maja sahranjen Aleksa Stojmenović (26), momak koji je tri dana ranije ispred restorana “Oaza” pokušavajući da smiri čarkanje između dvije grupe mladića. Jedan od njih ga je udario pesnicom u vrat, Aleksa je pao. Pronađen je iste večeri, bez svesti. Prebačen u KBC Niš gdje je preminuo ne dolazeći svijesti.

Policija je uhapsila pet osoba umešanih u događaje ispred restorana O. P. (18) M. S. (27) i Z. T. (18), kao i dva maloljetnika, od 16 i 17 godina. Svi oni su bili gosti na slavlju na kome je bio i Aleksa, gde se slavilo punoljetstvo jedne djevojke. Istraga je u toku, ali još nije tačno poznat razlog oko čega je izbio spor između dvije grupe mladića i zašto je jedan od njih udario Aleksu koji nije bio sklon tuči i koji je samo htio da spriječi bilo kakav incident.

Tokom prvomajskih praznika u svom dvorištu u selu Selanac, teško je povređen Milorad Mićić (63). On je sjedio na verandi dok je grupa mladih htjela da napravi roštilj na njegovom imanju. On im je prišao i zamolio trojicu mladića da smanje muziku, rekavši da mu je skoro umro brat, a takođe im je rekao da roštiljaju malo dalje od šume i pokazao im mjestu, takođe na svom imanju, gdje mogu bezbjedno da pale vatru.

Usllijedio je divljački napad, mladići su nesrećnog domaćina počeli da udaraju, od prvog udarca pao je na zemlju, uskoro je izgubio svjest. Trojica “junaka” su nastavili da ga šutiraju u tijelo i glavu, dok je onesrešćen ležao na zemlji. Nasilnici su identifikovani, to su D.P.i A.N. iz Radalja, kod Malog Zvornika, i njihov drug N.P. iz Gornjeg Dobrića, kod Loznice.

Svima su još u pamćenju jezive tuče u Novom Sadu, kada je Ivan Kontić (30) 24. avgusta prošle godine prvo pretukao Miljana Mandića a onda mu onesvešćenom lomi obje ruke. Kontić je pobjegao u Crnu Goru, gdje je uhapšen i izručen Srbiji i u Novom Sadu je u toku suđenje.

Društvene mreže i medije preplavili su slike i snimci tuča iz svih krajeva Srbije, sve brutalniji i brutaliniji, sa nevjerovatnim izlivima nasilja. Odavno više nema ni trunke nekadašnjeg učinog kodeksa, da se protivnik ne udara kada padne na zemlju. Naprotiv, svjedoci smo da žrtvama, koje često leže onesvešćene, protivnici bukvalno skaču po glavi, bez milosti, iako im oni već odavno ne pružaju nikakav otpor.

Ono što je bilo nezamislivo i u devedesetim, postalo je danas pravilo, šta se to u međuvremenu promjenilo, da se nasilnici, poput čopora vukova ustreme na svoje žrtve, često i bez ikakvog vidljivog i racionalog razloga. U kafiću, na ulici, u autobusu, bilo gdje, jedna varnica je dovoljna da dođe do užasne i nekontrolisane eksplozije najsurovijeg nasilja.

“U cijelom društvu je porasla tolerancija na nasilje, a posebno među mladima. To su osobe koje ne mogu da kanališu bes, a nisu vešte ni u svakodnevnoj komemoraciji i često burno reaguju”, kaže psihoterapeut Biljana Ćulafić.

Po njenim riječima ono što doprinosi eksplozijama brutalnog nasilja je i upravo mentalitet čopora.

“Dovoljno je da se u grupi nađe jedan psihopata, koji nema osećaj empatije prema drugim ljudskim bićima i to može dovesti do katastrofe. Dovoljno je da jedan od vođa krene i zada prvi udarac, ostali se često poistovećuju sa njim i oni napadaju. Svako želi da zada udarac, da se pokaže pred drugima, da bude suroviji pred ostalima i na taj način se dokazuje”, kaže Biljana Ćulafić piše Kurir.

<