<

Sirijske izbjegliće počele masovno napuštati Tursku /FOTO/

Sirijske izbjeglice su već počele da napuštaju Tursku. Nakon što su turske vlasti objavile vijest da otvaraju granice prema Evropi, oko 300 izbjeglica, uključujući žene i djecu stiglo je rano jutros u Edirne, a nakon čega su se uputili prema grčkoj granici, javlja turski Yenisafak.

Turska je odlučila da više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Evropu, izjavio je u četvrtak turski dužnosnik Reutersu.
Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je izjavio večeras da je politika Turske prema izbjeglicama ostala ista, ali da njegova zemlja ipak nije više u mogućnosti zadržati izbjeglice.

“Politika Turske prema izbjeglicama je nepromijenjena, ali postoje neke okolnosti, nismo više u mogućnosti zadržati izbjeglice”, poručio je Celik.

Edirne’ de düzensiz göçmen hareketliliği arttı.
Avrupa’ya geçmek isteyen onlarca düzensiz göçmen Edirne’ye gelerek sınıra doğru yaya olarak harekete geçti. ( Salih Baran – Anadolu Ajansı )
TÜRKİYE’NİN AB’YE GİTMEK İSTEYEN MÜLTECİLERİ DURDURMAMA KARARI SONRASI MÜLTECİLER, BULGARİSTAN VE YUNANİSTAN SINIRI BULUNAN EDİRNE’YE AKIN ETTİ. (KORAY USTABAŞI/EDİRNE-İHA)
<