<

Selma Bajrami: Moja vjera, moja stvar. Mene je vjera ispunila. Ako pogaziš svoju vjeru, pogazio si svoje ime i prezime! / FOTO

U ovom vremenu svjetske pandemije nikome nije lako, svako se bori za svoju egzistenciju, a oni koji su novac zarađivali zabavljajući, uveseljavajući druge, ponajviše su stradali. To se prije svega odnosi na muzičare, ali i na pjevače, a posebno one kojima je to bio glavni izvor zarade.

Eliminisala sve ružno

Među njima i je najpopularnija bh. pjevačica Selma Bajrami, koja je ipak svojevremeno svjesno štedjela i ulagala novac u neke druge poslove, tako da danas, može se reći, koliko-toliko živi bez problema.

Na početku razgovoru Selmu smo pitali, da li se umorila od nerada.

-Ovo sada što ću reći možda mnogi neće vjerovati. Naravno da mi nedostaju nastupi, kontakt sa publikom druženja, ali u ovo zadnje vrijeme tokom korone, neka me niko ne shvati pogrešno, meni je ovo sve dobrodošlo da malo odmorim svoj mozak. Tokom ovog vremena nerada ja sam se stabilizirala duševno, fizički, psihički, dosta toga sam ružnog eleminisala iz svog života. Nema zadimljenih kafana, nema tog nekog noćnog rada, a sve je to valjda zbog toga što radim dugo, što sam dugo na estradi, pa je došlo i do zasićenja. Moja velika želja je da, kada ovo sve jednom prođe da uradim, snimim jedan dobar album, sa Brajom i Marinom Tucaković, kao što sam nekad radila, pa da nakon toga par godina ništa ne snimam, samo spotove za te pjesme. Da nakon toga uradim dva velika koncerta u Tuzli i Sarajevu i onda bi samo laganini nastupala i pjevala. Voljela bih se sa pedeset godina penzionisati i polako povući sa estrade. Naravno, da će pjesma mene cijeli moj život pratiti.

Izgleda da te pozicija majke, kućanice oduševljava i smiruje?

-Evo, ovaj telefonski poziv me upravo prekinuo u sređivanju ormara, izbacujem stare stvari, a pravim mjesto za nove. Ja garderobu koju više ne nosim uvijek poklanjam ljudima koje znam. Najviše volim pomoći porodice iz mog rodnog Mramora, a oni su i zahvalni. Ja te ljude znam i znam da će to i da nose. A, jedan dio garderobe ovdje u Beču ubacujem u kontejnere Crvenog križa i Caritasa. Rado pomažem svima kada sam u prilici. Naravno ne poklanjam odjeću koja je slobodnija ili koju sam nosila na nastupima, to nikako, jer ipak ne bi bilo pristojno.

Nekada djeluješ kao da nastupaš u donjem vešu…?

-Pazi, šta me pitaš i nemoj da me provociraš, jer bi mogli sada da prekinemo intervju. Ja sam zrela žena, majka i nikada ne bi sebi to dozvolila. Ja se samo ugledam na svjetske zvijezde. Svi koji prate moju karijeru…

Mene je vjera ispunila

Da li si vjernica i da li postiš?

-Jesam vjernica sam, ali ja smatram da je vjera nešto samo tvoje i ničije drugo. U zadnje vrijeme sam se zaista posvetila tim nekim duhovnim stvarima i vjeru intezivno prakticiram, svakodnevno. Mene je vjera ispunila, pomogla mi da sve nedaće koje sam imala da ih, kako se to kaže, saburom prebrodim. Jednostavno satabilizirala sam se, smirila sam se, imam drugačiji pogled na život, drugačije rezonujem stvari u životu. Nisam više tako impulsivna, postala sam dosta stabilnija. Sada će hajteri da se pitaju, kao okrenula se vjeri, a radi provokativne fotografije. To jedno sa drugim nema veze. Fotografije i pjesma su moj posao, a vjera je moja privatna stvar. Samo dragi Bog zna ko je kakav, i molim se da samo budem što bolji čovjek. Ja najbolje znam kakav život živim, zna moja porodica, dušebrižnici me ne interesuje, a uskoro dolazi vrijeme kada ću mnogi od njih zanijemiti zbog onog što im Selma sprema. A, mjesecu ramazana se posebno radujem jer voli da spremam iftare, jer ti ti takvi dani, momenti su su nešto posebno i izuzetno. Nažalost svi su izgledi da ću ovaj ramazan provesti u Beču, daleko od moji roditelja i moje rodbine, ali tu je moj sin.

Da li bi zbog ljubavi promjenila vjeru i naciju?

-Nikada u životu, a niti bi to tražila od druge osobe. Za mene je to licemjerstvo. Jer ako pogaziš svoju vjeru, pogazio si svoje ime i prezime, ako ne poštuješ svoju vjeru, kako ćeš onda tuđu poštovati. Voli svoju, ali cijeni i tuđu. A, iskreno govoreći, ja više i ne vjerujem u ljubav.

 

IZVOR Express

<