<

Šef Pentagona: Sljedeći rat bit će mnogo drugačiji

SAD se mora pripremiti za potencijalni budući konflikt, koji će biti veoma različit u odnosu na “stare ratove”, izjavio je američki sekretar za odbranu Lloyd Austin.

Pozvao je da se radi na razvoju tehnologije i boljem globalnom vojnom povezivanju, kako bi se “brže odlučivalo i brže djelovalo”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

“Naša borba u sljedećem velikom ratu bit će mnogo drugačija od prethodnih”, rekao je Austin u Pacifičkoj komandi SAD-a na Havajima.

Nije, međutim, konkretno govorio o rivalima poput Kine ili Rusije, niti je nagovijestio o kojem bi sukobu moglo biti riječi.

“Ne možemo predvidjeti šta će biti u budućnosti. Zato moramo napraviti pravu kombinaciju tehnologije, operativnosti i sposobnosti i da se povežemo tako da svaki naš neprijatelj dobro razmisli prije nego što uradi nešto”.

Američki odgovor može biti indirektan, kaže Austin i opisuje scenarij po kojem bi se cyber ratovanjem moglo odgovoriti na pomorski incident udaljen hiljadama kilometara.

Obraćanje šefa Pentagona se poklopilo s početkom povlačenja američke vojske iz Afganistana, po odluci predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Kritičari kažu da povlačenje SAD-a iz Afganistana neće okončati interni sukob, niti umanjiti prijetnju od terorizma.

IZVOR: AGENCIJE

<