<

Schmidt: Vjerujem da će se predstavnici Srba vratiti u bh. institucije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt vjeruje da će se politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska vratiti u institucije BiH jer je bojkot, kako smatra, znak političke slabosti, a ne političkog doprinosa.

“Ja insistiram da se svi vrate u institucije, ali to nije moja obaveza. Povratak je obaveza onih koji su izabrani da rade u korist naroda”, rekao je Schmidt za Politiku, komentirajući odluku predstavnika RS-a da njeni politički predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH dok se ne povuče odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je kao krivično djelo uvedeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Schmidt je rekao da je siguran da će se oni vratiti u institucije i tamo izraziti svoj politički stav.

“Ukoliko to ne urade, koga će imati za političke taoce? Ljude – mlade i stare, sve one koji očekuju poboljšanje okolnosti u kojima žive. Mislim da postoje neke mogućnosti da sarađujemo, ne kroz javna izjašnjavanja, već radeći na pitanjima koja treba rješavati”, rekao je Schmidt.

Komentirajući što ga Republika Srpska ne prihvata kao visokog predstavnika jer nema mandat Ujedinjenih nacija, Schmidt je rekao da ne može izbjeći da neko ima čudno tumačenje, ali da je siguran da će imati uspješan mandat.

“Imao sam razgovore u Beogradu i vidio da ovdje postoji spremnost za rad i saradnju s međunarodnom zajednicom. Mene je međunarodna zajednica imenovala i djelovat ću u okviru svojih nadležnosti”, rekao je Schmidt.

<