<

Schmidt: Svima preporučujem koji se bave islamom i ekstremizmom da dođu ovdje i vide kako…

Mirno razilaženje je opasna iluzija. Teritorijalni integritet BiH mora biti osiguran i to očekujem od svakog ko ovdje djeluje politički, a opasno je zato što se ne zna kuda bi mogle otići stvari ako se to razilaženje bude tjeralo do kraja ali ono mirno nije baš jasno, kazao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt na predavanju koje je u nedjelju održano u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer povodom obilježavanja Dana njemačkog jedinstva.

“Ne postoji nikakav originalni Dejton, ili Dejton međunarodne zajednice mi smo implementirali Dejton i to što su bile tri armije to je imalo veze sa situacijom i to se nije moglo tek tako spojiti. Mi se ne smijemo prepustiti ideji da bi se sada mogle uspostavljati vlastite oružane snage ovo je država i u Dejtonu to stoji tako napisano i postoji volja koja se manifestirala za tim i to mora ostati tako”, kazao je Schmidt odgovarajući na jedno od pitanja alumnista i partnera Fondacije.

On je između ostalog kazao i da “svima preporučuje koji se bave islamom i ekstremizmom da dođu ovdje i vide kako postoji jedno vrlo otvoreno shvatanje religije.”

Pozvao je mlade generacije na veći aktivizam ističući kako ne želi pokrenuti revoluciju ali da “mladi ne mogu dopustiti da stariji koji pripadaju jednoj generaciji koja je neuspjela jer je dozvolila rat da im oni sada pričaju kako to sada treba da ide”.

Jedno od pitanja odnosilo se i na ono što se očekuje od međunarodne zajednice pa je u tom smislu Schmidt kazao da je utvrdio kako postoji određeno očekivanje od međunarodne zajednice “da će poput nekog bijelog slona doći i pretvoriti sve u dobro, ali da to međunarodna zajednica ne može”.

Govoreći o vladavini prava Schmidt je podsjetio na izvještaj sudije Reinharda Priebea ističući da je on jasno pokazao stanje stvari ali da nije implementiran. Dodao je da borba protiv korupcije ostaje ključna tačka ali i sigurnost izbora o čemu se prijedloge dali OSCE i Venecijanska komisija.

(Agencija PATRIA)

<