<

Savršenstvo Allahovog stvaranja: Mozak koristi spavanje kako bi se očistio od toksina /VIDE0/

Studija objavljena u časopisu Science utvrdila je da se stanice mozga tokom sna stežu kako bi otvorile procijepe između neurona i omogućile protok tekućina za ispiranje.

Rezultati također ukazuju na mogućnost da bi nedovoljno čišćenje nekih otrovnih proteina moglo uzrokovati određene degenerativne bolesti u mozgu.

Jedno od ključnih pitanja kojim se vode svi istraživači sna je zašto životinje spavaju kada im to onemogućuje da se zaštite od predatora?

Neka ranija istraživanja utvrdila su psihološke funkcije sna, odnosno da spavanje ima važnu ulogu u utvrđivanju pamćenja i učenju. Međutim, tim iz Medicinskog centra univerziteta u Rochesteru vjeruje da je čišćenje jedna od njegovih primarnih hemijskih funkcija.

‘Mozak ima na raspolaganju ograničene količine energije, a čini se da mora odabrati između dva različita funkcionalna stanja – budnog i svjesnog ili uspavanog, ali pročišćavajućeg’, rekla je dr. Maiken Nedergaard. ‘Možete to zamisliti kao kućnu zabavu. Možete zabavljati goste ili čistiti kuću, no ne možete raditi obje stvari istovremeno’, dodala je.

Nova studija nadovezuje se na otkriće koje je pokazalo da mozak ima cijelu ‘vodovodno-kanalizacijsku’ mrežu za odvodnju otpadnih materijala koja je nazvana glimfatički sistem. Na temelju snimaka mozgova miševa znanstvenici su utvrdili da je on 10 puta aktivniji kada životinje spavaju.

Glija stanice, koje čine oko 50 posto zapremine mozga i održavaju na životu neurone, tokom sna se skupljaju. Time se povećava prostor među neuronima što omogućuje veći protok tekućina za ispiranje otrova.

Dr. Nedergaard kaže da je ovaj proces vitalan za opstanak organizma, međutim, čini se da je nemoguć za budnog stanja. Autorica studije pretpostavlja da mozak tokom velikog pranja gubi previše energije da bi istovremeno obrađivao informacije.

Nakupljanje otpadnih proteina u mozgu ključni je uzrok odumiranja živčanih stanica, odnosno neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera i Parkinsona. Znanstvenici smatraju da bi nova istraživanja mogla otkriti postoji li neka veza između problema sa sistemom čišćenja i ovih oboljenja. Neke ranije studije pokazale su da nedostatak sna može pridonijeti razvoju Alzheimera i demencije.

saff.ba

<