Saudijska Arabija optužena da propagira cionistički projekat emitiranjem ramazanske serije “Umm Haroun”

Nova televizijska serija saudijske produkcije koja je emitirana na početku ramazana izazvala je bijes nakon što je 27. aprila 2020. u 14:23 prikazala uvodni monolog na hebrejskom jeziku, izvijestio je Jerusalem Post.

Snimljena u UAE, kontroverzna serija “Umm Haroun”, što znači Aronova majka, usredotočena je na odnose muslimana i Židova u Kuvajtu tokom 40-ih godina prošlog vijeka.

“Prije nego što nestanu naši koraci i prije nego nam životi padnu u sjećanje, mi ćemo se izgubiti s preostalim vremenom. Radi Mojsijeva nasljeđa koje je činilo čuda odlučila sam napisati o nama, a mi znamo da ćete nam se vratiti, stoga ja zapisujem i dokumentiram sve o nama. Mi smo zaljevski Židovi, rođeni u zemljama Zaljeva…”, kaže glavni židovski lik u uvodu serije.

Serija govori o Židovki čiji preci su iz Turske doselili u Kuvajt, prije nego što će ona sama emigrirati u Izrael.

Mnogi gledaoci kritizirali su producente serije, jer smatraju da se pojavljuje u kontekstu nastojanja nekih zaljevskih država da normaliziraju odnose s Izraelom.

Prema vijestima televizije N12, mnogi vjeruju da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman lično uključen u produkciju serije, jer je zainteresiran za bliže odnose s Izraelom.

Autori scenarija, braća Muhammad i Ali Abdel Halim Shams iz Bahrejna, izjavili su Reutersu da serija nema političku poruku.

Hamasov dužnosnik, Ra’fat Murra, izjavio je da je to “pokušaj političkog i kulturnog uvođenja cionističkog projekta u društvo Arapskog zaljeva.” Murra je, također, kazao: “Lik Umm Haroun podsjeća me na (izraelsku premijerku) Goldu Meir, predvodnicu okupacije, koja je bila krvoločni zločinac. To i jest cilj normalizacije: mržnja, sporo ubijanje i unutrašnje uništenje.”

Palestinska web stranica Al-Quds izvijestila je da je 13 palestinskih organizacija pozvalo saudijsku televizijsku mrežu da prestane emitirati kontroverznu seriju.

Prema pisanju Times of Izraela, to je prva arapska produkcija koja tretira život Židova u Zaljevu i njihove odnose s muslimanima.

saff.ba