<

Saudijska Arabija od sezone hadža ostvari prihod od 16 milijardi dolara

Hadž i umra utječu na sve grane ekonomije Saudijske Arabije, i to ne samo u Mekki i Medini, nego širom Kraljevine.

Između 25 i 30% prihoda u privatnom sektoru, u oblasti Mekke i Medine, zavisi od sezone hadža, prema Trgovinskoj komori.

Prema najnovijim istraživanjima, Saudijska Arabija od sezone hadža ostvari prihod od 16 milijardi dolara. No, moguće je da su stvarne brojke mnogo veće.

Stručnjaci procjenjuju da će se u 2022. godini., prihodi od hadža popeti na 150 milijardi dolara.

Sektor turizma u ukupnom GDP-u Saudijske Arabije učestvuje sa oko 3,5% (oko 22,8 milijardi dolara) godišnje. Uz to, osigurava 882.900 radnih mjesta, što je 7,7% ukupnog broja zaposlenih, prema službenim podacima saudijske Generalne agencije za statistiku. Stručnjaci predviđaju da bi u dogledno vrijeme saudijski prihodi od turizma mogli premašiti one od nafte. U 2017. godini, direktni prihodi Saudijske Arabije od turizma (u kojem prihodi od hadža i umre učestvuju sa oko 60%) iznosili su između 20 i 26 milijardi saudijskih rijala, što znači da su indirektni prihodi bili mnogostruko veći, s obzirom da aktivnosti hadža i umre pozitivno utječu na druge privredne grane, poput izgradnje, prehrane, trgovine, saobraćaja, finansijskih usluga i dr.

Rizici temeljenja ekonomije na prihodima od hadža i umre

Koliko su veliki prihodi od hadža i umre, toliko su i rizični. Opasnost se krije u mogućnosti iznenadnog opadanja broja hadžija i mutemira (onih koji obavljaju umru), zbog različitih razloga.

Poznato je da dinastija Saud ima moćne neprijatelje u zemlji i izvan nje, koji bi željeli da ih uklone sa vlasti ili barem da im izbiju iz ruku upravljanje svetim mjestima koje Kraljevini donosi ogormne prihode, što neki nazivaju saudijskim „bijelim zlatom“.

Iran već dugo vremena vodi doboro osmišljenu kampanju protiv saudijskog upravljanja svetim mjestima i rukovođenja obredima hadža i umre, a posljednjih godina se pojavio i problem raketnih napada na Saudijsku Arabiju od strane šiijskih terorista iz Jemena, povezanih sa iranskim režimom. Mnogi se, također, žale zbog povećanja cijena viza za hadž, kao i poskupljenja drugih usluga. Iz Međunarodne agencije za kontrolu saudijskog upravljanja svetim mjestima, kazali su kako su poskupljenja dovela do toga de se cijena hadža u nekim slučajevima „poveća i za 300%, usljed čega su hiljade ljudi primorane da odustanu od obavljanja pete islamske dužnosti.“

saff.ba

<