<

Satelit pokazao smanjenje onečišćenja zraka iznad Italije: Pogledajte kako je u BiH

Opalo je zagađenje zraka iznad sjeverne Italije nakon što je vlada uvela restrikcije u cijeloj zemlji zbog borbe s koronavirusom, pokazale su satelitske snimke u petak, u novom primjeru utjecaja pandemije na onečišćenje.

U Kini, u kojoj je zaraza počela, pokazalo se smanjeno zagađenje nakon što je vlada uvela zabranu putovanja i karantenu, dok podaci iz Italije, koja je nekoliko sedmica kasnije snažno pogođena zarazom, sugeriraju sličnu stvar.

Europska svemirska agencija (ESA) rekla je da je posebice promatrala opadanje emisija dušikovog dioksida, štetnog plina kojeg ispuštaju elektrane, automobili i tvornice, u dolini rijeke Po u sjevernoj Italiji. prenose agencije.

“Iako mogu postojati neznatne varijacije zbog pokrivenosti oblacima i promjenjivog vremena, uvjereni smo da se smanjenje emisija koje vidimo poklapa s karantenom u Italiji zbog koje je manje prometa i industrijskih aktivnosti”, izjavio je Claus Zehner iz ESA-e.

Italija je najsnažnije zahvaćena zarazom u Europi, s više od 15.100 potvrđenih slučajeva i više od 1.200 mrtvih, dok je vlada sprovela najstrože kontrole pod kojima je ova zapadna zemlja bila od Drugog svjetskog rata.

Naučnici koji se bave utjecajem industrijskih i prometnih emisija na klimatske promjene i ljudsko zdravlje pokušavaju shvatiti moguće implikacije pandemije dok ekonomija usporava, zračni promet je narušen te je uvedena karantena.

Satelitski podaci također pokazuju oštar pad krivulje po pitanju kineskih emisija dušikovog dioksida, najviše u Wuhanu, a potom i nad drugim gradovima, uključivo Peking.

<