<

Sara i Amar – najpopularnija muslimanska imena

Sara i Amar najpopularnija su muslimanska imena koja su roditelji prošle godine u Bosni i Hercegovini davali svojoj djeci. Pokazuju to podaci Federalnog zavoda za statistiku. Još uvijek se ne zna da li je i ove godine tako, budući da nema zvaničnih podataka.

Među pet najpopularnijih ženskih imena našle su se i Amina, Merjem, Asja i Esma.

Ženska.jpg - Sara i Amar  - najpopularnija muslimanska imena 

Kada je riječ o muškoj djeci, popularna imena su Ahmed, Daris, Davud i Hamza.

muska.jpg - Sara i Amar  - najpopularnija muslimanska imena 

Za sva muslimanska imena koristi POTRAGU iMENA

Na arapskom jeziku ime Sara znači “ona koja donosi sreću, vesela i radosna”. Sara je, također, bilo ime supruge poslanika Ibrahima a.s., odnosno majke Ishaka a.s. i Jakuba a.s.

U Bosni i Hercegovini je ime Sara u posljednjih nekoliko godina među deset najpopularnijih za djevojčice.

S obzirom da je među vodećim u našoj zemlji, ne čudi što je jedno od pitanja postavljenih Islamskoj zajednici u BiH glasilo: “Selam! Allah nas je počastio djevojčicom kojoj planiramo dati ime Sara, pošto se i meni i supruzi sviđa i ime i njegovo značenje. Molim Vas da mi potvrdite da li je muslimansko ime?”

– Sara je muslimansko ime arapskog porijekla. Koristi se u arapskom ali i hebrejskom pa čak i u nekim drugim jezicima. To što ga i drugi koriste ne smeta, jer je bitno da ima utemeljenje u našoj tradiciji – navodi se u odgovoru koje je dao muftija prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice.

I ime Amar lijepog je značenja. Na arapskom se prevodi “onaj koji živi dugo, dugovječan, ili onaj kojeg je iman jak, onaj koji puno gradi”.

Naša lijepa vjera nas uči da prilikom davanja imena djetetu treba obratiti pažnju da ime bude lijepo i lijepog značenja kako ne bi predstavljalo opterećenje djetetu u životu. Poslanik Muhammed, a.s. je u hadis-i-šerifu kazao:

“Vi ćete, na Sudnjem danu, biti prozivani po vašim imenima i imenima vaših očeva, pa nadijevajte vašoj djeci lijepa imena”.

Zbog toga je jedan od problema u našem društvu u posljednje dvije decenije i nadijevanje djeci nemuslimanskih imena koja roditelji čuju u popularnim serijama.

Uzvišeni Allah, dž.š., u Kur’anu kaže: “O vjernici, neka se muškarci jedni drugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju – sami sebi čine nepravdu.” (Al-Hudžurat, 11)

U Kur’anskom kazivanju o Ademu, a.s. se navodi da je ovaj Božiji poslanik a.s. podučen imenima svih stvari što mu je dalo prednost u odnosu na druga stvorenja.

Ime čovjeka je, dakle, njegov vanjski identitet i oznaka – ono ga određuje. Time se čuva naš identitet i tradicija.

(A.N./Preporod.info)

<