<

SANJALI STE LJEKARA, LJEPOTU ILI NEKI DRUGI SAN NA SLOVO “LJ”? UĐITE I POGLEDAJTE ZNAČENJE VAŠIH SNOVA

Snovi se spominju u Kur’anu prilikom govora o Ibrahimu a.s., i njegovom sinu Ismailu, zatim prilikom govora o Jusufu a.s. Isto tako i mnogi hadisi Poslanika s.a.v.s., govore o snovima.

Može se slobodno reći da su snovi jedan od fenomena koji izazivaju ljudsku maštu, ali čiji je krajnji rezultat priznavanje Allahove veličine, moći i znanja. To vidimo na primjeru Jusufa a.s.

Koji su snovi najistinitiji?

Najistinitiji snovi su oni koji se sanjaju u ranu zoru i za vrijeme popodnevnog odmora i počinka (kajlula), a najpovoljnija vremena za njih su, vrijeme zametanja behara i vrijeme zrijenja i dozrijevanja plodova. Istiniti snovi se najrjeđe sanjaju zimi. Tada su snovi koji se sanjaju za vrijeme popodnevnog odmora jači i istinitiji od onih koji se usniju noću.

Osoba koja je iskrena u govoru, uglavnom sanja istinite snove. Onaj koji voli laž i često laže i snovi su mu, uglavnom, lažni. Međutim, ukoliko čovjek nekada i slaže, ali prezire laž kod sebe i drugoga – svi mu snovi mogu biti istiniti! Ako su snovi sažeti i koncizni, a ako u sebi ne sadrže obilan i nesadržajan govor – bit će efikasniji i vrlo brzo se mogu ostvariti.

Poslanik s.a.v.s. je jednom prilikom rekao: “Ako itko od vas vidi san koji voli, onda je taj san od Allaha dž.š., i treba zahvaliti Uzvišenom Allahu za njega i ispričati ga drugima; ali ako vidi nešto drugo, nešto što ne voli, onda je to od šejtana, i treba tražiti zaštitu od Allaha protiv tog zla, i ne treba spomenuti nikome, jer mu može naštetiti.”

Pišite nam na našu fb stranicu klikni OVDJE ako želite znati značenje svog zna čija značenja crpimo iz islamskih knjiga.

Ljekar

Simbolizira učenu osobu, kao što je šerijatski pravnik, sudija, vaiz i sl., čiji su savjeti lijek i protuotrov raznim bolestima. Ko sanja da ga ljekar liječi, ojačat će mu fizička konstrukcija; ako umre ljekar umrijet će mu majka; ako ljekar uđe bolesniku – ozdravit će; a ako uđe zdravoj osobi – razboljet će se! Ako neko sanja da je sudija ili neki učenjak postao ljekar, povećat će se njegova korisnost i specijalnost; ako neko sanja da je neki ljekar postao sudija ili šerijatski pravnik, ako je ljekar musliman i obdaren mudrošću – porast će mu autoritet u njegovoj struci, a ako nije musliman i nije obdaren mudrošću – zapast će u iskušenja i upropastiti nekoga. Ko sanja da neki ljekar prodaje ćefine, neka ga se čuva, jer radi se o prevarantu. Ko, pak, sanja da je postao ljekar – postići će visok položaj.

Ljepota

Simbolizira putovanja i smrt bolesnika. Ljepota jednog čovjeka u snu, njegova odjeća, lik i prevozno sredstvo simboliziraju loše stanje snivačevog neprijatelja i oponenta.

Lješnik

Simbolizira darežljivog, ali teškog stranca, ili mukom stečeni imetak, ili galamu, viku, prepirku i žalost. Ko ga bude u snu jeo – simbolizira sticanje imetka sa naporom ili prestanak djevičanstva kod djevice.

Ljestve

Simboliziraju čovjeka visokog ugleda koji je licemjer. Sanjanje penjanja uz ljestve simbolizira navođenje jasnog dokaza licemjerima. Neki vele da je to oslanjanje na ljude koji su licemjeri, a neki, opet, tvrde da to znači odlazak na put. Ljestve položene na zemlju označavaju bolest, a njihovo uspravljanje ozdravljenje.

Ljiljan

Neki tvrde da ljiljan simbolizira dobar glas i ugled, a drugi zlo. Ako neko sanja da mu je dat ljiljan u snu, neka očekuje da će ta godina biti ružna i negativna.

Ljubav

Simbolizira tugu, žalost, sljepoću, gluhoću, siromaštvo i smrt za bolesnika. Ljubav prema Uzvišenog Allahu u snu simbolizira stabilnost u vjeri, čvrsto ubjeđenje i slijeđenje sunneta.

Ljubičica

Simbolizira pobožnu sluškinju, nestabilnu ženu, dijete kratkog životnog vijeka i mnogo bolesti. Sanjanje ljubičice sa još nekim cvijetom upućuje na ljubav i pažnju.

Ljubomora

Simbolizira pohlepu, žudnju i škrtost. Ko sanja da je ljubomoran on je, ustvari, pohlepan, požudan, gramziv i škrt, a ko sanja da je ljubomoran na nešto to znači da je pohlepan za ovosvjetskim stvarima.

 

<