<

SANJALI STE DŽENNET? OTKRIJTE ZNAČENJE SVOJIH SNOVA

Snovi se spominju u Kur’anu prilikom govora o Ibrahimu a.s., i njegovom sinu Ismailu, zatim prilikom govora o Jusufu a.s. Isto tako i mnogi hadisi Poslanika s.a.v.s., govore o snovima.

Može se slobodno reći da su snovi jedan od fenomena koji izazivaju ljudsku maštu, ali čiji je krajnji rezultat priznavanje Allahove veličine, moći i znanja. To vidimo na primjeru Jusufa a.s.

Koji su snovi najistinitiji?

Najistinitiji snovi su oni koji se sanjaju u ranu zoru i za vrijeme popodnevnog odmora i počinka (kajlula), a najpovoljnija vremena za njih su, vrijeme zametanja behara i vrijeme zrijenja i dozrijevanja plodova. Istiniti snovi se najrjeđe sanjaju zimi. Tada su snovi koji se sanjaju za vrijeme popodnevnog odmora jači i istinitiji od onih koji se usniju noću.

Osoba koja je iskrena u govoru, uglavnom sanja istinite snove. Onaj koji voli laž i često laže i snovi su mu, uglavnom, lažni. Međutim, ukoliko čovjek nekada i slaže, ali prezire laž kod sebe i drugoga – svi mu snovi mogu biti istiniti! Ako su snovi sažeti i koncizni, a ako u sebi ne sadrže obilan i nesadržajan govor – bit će efikasniji i vrlo brzo se mogu ostvariti.

Poslanik s.a.v.s. je jednom prilikom rekao: “Ako itko od vas vidi san koji voli, onda je taj san od Allaha dž.š., i treba zahvaliti Uzvišenom Allahu za njega i ispričati ga drugima; ali ako vidi nešto drugo, nešto što ne voli, onda je to od šejtana, i treba tražiti zaštitu od Allaha protiv tog zla, i ne treba spomenuti nikome, jer mu može naštetiti.”

Pišite nam na našu fb stranicu klikni OVDJE ako želite znati značenje svog zna čija značenja crpimo iz islamskih knjiga.

DŽENNET

Simbolizira džamiju, skup na kome se čini zikr, hadž, džihad, upućivanje na dobro, a odvraćanje od zla, znanje, dobro djelo, ono čemu čovjek teži i rješavanje snivačevih briga. Ako neko sanja da je ušao u Džennet – postići će radost i sigurnost na oba svijeta; ako neko sanja da je uveden u Džennet – približila mu se smrt; ako neko sanja da su se jedna džennetska vrata pred njim zatvorila – umrijet će mu jedan od roditelja; ako su se pred njim zatvorila dvoje džennetskih vrata – umrijet će mu oba roditelja; ako su sva vrata pred njim zatvorena i ne otvaraju se – roditelji su ljuti i srditi na njega, a ako uđe u Džennet na koja vrata on hoće – roditelji su zadovoljni sa njim i njegovim odnosom spram njih. Ko sanja da je ušao nasmijan u Džennet – to znači da puno zikr čini Uzvišenog Allaha; ako sanja da jede džennetske plodove, pije vodu, mlijeko ili džennetsko vino – zadobiće znanje, uputu i bogatstvo; ako sanja da su mu džennetski plodovi zabranjeni – to ukazuje na poremećaj njegove vjere; ako sanja da je naslonjen na džennetsku postelju – to ukazuje na dobrotu i čednost njegove supruge. Ako sanja da mu dolaze meleki u DŽennetu i da mu nazivaju selam – uradit će djela koja će ga uvesti u Džennet.

Ako sanja da je u jednom od džennetskih dvoraca – postići će lijepu karijeru ili će oženiti lijepu ženu. Ko sanja da je oženio jednu od džennetskih žena – postići će brojne blagodati, a ko sanja da je ušao u Džennet, a bude bolestan – ozdravit će; ako bude u problemima – riješit će ih se; ako bude neoženjen – oženit će se, a ako bude od nečega osjećao strah – nestat će ga.

<