<

SANJALI STE BRADU? OTKRIJTE ZNAČENJE SVOJIH SNOVA

Snovi se spominju u Kur’anu prilikom govora o Ibrahimu a.s., i njegovom sinu Ismailu, zatim prilikom govora o Jusufu a.s. Isto tako i mnogi hadisi Poslanika s.a.v.s., govore o snovima.

Može se slobodno reći da su snovi jedan od fenomena koji izazivaju ljudsku maštu, ali čiji je krajnji rezultat priznavanje Allahove veličine, moći i znanja. To vidimo na primjeru Jusufa a.s.

Koji su snovi najistinitiji?

Najistinitiji snovi su oni koji se sanjaju u ranu zoru i za vrijeme popodnevnog odmora i počinka (kajlula), a najpovoljnija vremena za njih su, vrijeme zametanja behara i vrijeme zrijenja i dozrijevanja plodova. Istiniti snovi se najrjeđe sanjaju zimi. Tada su snovi koji se sanjaju za vrijeme popodnevnog odmora jači i istinitiji od onih koji se usniju noću.

Osoba koja je iskrena u govoru, uglavnom sanja istinite snove. Onaj koji voli laž i često laže i snovi su mu, uglavnom, lažni. Međutim, ukoliko čovjek nekada i slaže, ali prezire laž kod sebe i drugoga – svi mu snovi mogu biti istiniti! Ako su snovi sažeti i koncizni, a ako u sebi ne sadrže obilan i nesadržajan govor – bit će efikasniji i vrlo brzo se mogu ostvariti.

Poslanik s.a.v.s. je jednom prilikom rekao: “Ako itko od vas vidi san koji voli, onda je taj san od Allaha dž.š., i treba zahvaliti Uzvišenom Allahu za njega i ispričati ga drugima; ali ako vidi nešto drugo, nešto što ne voli, onda je to od šejtana, i treba tražiti zaštitu od Allaha protiv tog zla, i ne treba spomenuti nikome, jer mu može naštetiti.”

Pišite nam na našu fb stranicu klikni OVDJE ako želite znati značenje svog zna čija značenja crpimo iz islamskih knjiga.

BRADA

Sanjati bradu simbolizira neovisnost i moć. Previše duga brada – dug ili briga; brada do zemlje – skora smrt; brada do pupka – neposlušnost Uzvišenom Allahu; skraćena brada – olakšanje, vraćanje duga i izbavljenje; previše skraćena brada ili brijanje brade – gubitak imetka i ugleda; skraćivanje brade preko šake – čišćenje imetka zekatom; bijela brada – dostojanstvo i ugled; crna brada – neovisnost; boja između crne i zelene – sticanje vlasti i bogaćenje, uz prelazak na kufr; žuta brada – siromaštvo i oskudica, crvena brada – čuvanje od harama.

Ako pak žena sanja da ima bradu, a bude udata – izgubit će muža; a ako je udovica, udat će se za onoga koji joj odgovara; a ako je trudna, rodit će muško dijete.

<