<

Salkić o odluci NSRS: Ovo je početak rušenja ustavnog poretka

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić komentarisao je odluku Narodne skupštine RS-a da usvoji Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Salkić je naglasio da je ovo “početak rušenja ustavnog poretka”.

– Dakle jasno je da je NSRS u službi separatističke politike Milorada Dodika i ono što je sada evidentno je da su oni sada krenuli u taj proces – rekao je Salkić za Avaz.

Pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da reagira.

– Visoki predstavnik kao neko ko je zadužen da prati provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma dužan je i pozvan da reagira. Naravno tu su i državne institucije koje su zadužene da štite ustavni poredak i mi očekujemo reakciju. Očekujemo konkretne korake – izjavio je Salkić za Avaz.

Podsjetimo, Schmidt je danas rekao da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni.

– To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji – rekao je Schmidt te pozvao sve poslanike u NSRS-u da postupe u skladu sa Ustavom BiH i ne glasaju za Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

No, ipak, Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Glasanju je prisustvovalo 45 narodnih poslanika, od čega su samo dva poslanika bili protiv usvajanja ovog Prijedloga zakona.

saff.ba

<