<

Salkić: Dok izražava lažnu podršku suverentitetu BiH, Srbija radi na ujedinjenju s RS-om

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska, Ramiz Salkić, rekao je danas, da država Srbija i RS svojim aktivnostima direktno krše Dejtonski mirovni sporazum što zahtjeva reakciju visokog predstavnika.

Reagujući na današnju sjednicu Vlada bh. entiteta RS i Srbije na kojoj je najavljena realizacija nekoliko projekata, između ostalog i razvoj identičnih školskih udžbenika za Srbiju i RS, potpredsjednik Salkić je istakao da integracija obrazovnog procesa u RS-u i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

“Današnja sjednica Vlada bh.entiteta RS i Srbije pokazuje stvarnu politiku Srbije spram Bosne i Hercegovine. Ta politika podrazumijeva pokušaj, u svim segmentima društva, uzurpacije teritorije Bosne i Hercegovine i integraciju bh. entiteta RS i Srbije ignorišući državu Bosnu i Hercegovinu i zloupotrebljavajući specijalne veze”, rekao je Salkić.

On tvrdi da dvostruka igra koju vodi Srbija javno iznoseći tezu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i praktičnog djelovanja na podjeli BiH i stvaranju srpskog svijeta treba biti osujećena.

Osim toga, naglašava da, integracija obrazovnog procesa u RS-u i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

“Ionako u potpunosti pravoslavizirani obrazovni proces u bh. entitetu RS biće dodatno posrbljen i dodatno će širiti ideologiju koja će isključivati Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu iz obrazovnog procesa u ovom entitetu. Jedinstven obrazovni sistem ima za cilj širenje ideologije jedinstvenog srpskog svijeta i stvaranje osjećaja kod mladih ljudi, kroz obrazovni proces, o jedinstvenom srpskom svijetu radi dugoročne podrške secesionističkoj politici bh. entiteta RS i ujedinjenju sa Srbijom u budućnosti.” ističe Salkić.

Smatra da će posljedice ovakvog obrazovnog procesa u budućnosti biti radikalizacija društva RS-u što će uzrokovati ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH, ali i u cijelom regionu.

  1. “Ovim aktivnostima bh. entitet RS i Srbija direktno krše Dejtonski mirovni sporazum što zahtjeva reakciju visokog predstavnika”, zaključuje Salkić.
<