<

Sahrana umjesto svadbe: Medicinska sestra iz Bejruta postala simbol katastrofe

Sahar Fares, 24-godišnja medicinska sestra, postala je simbol katastrofe koja se desila u Bejrutu. Sahar je bila s vatrogascima koji su poginuli u eksplozijima koje su se dogodile u utorak, a njena porodica i zaručnik u četvrtak su joj priredili “svadbu” koju nikada neće imati.

Sve je obavljeno baš onako kako to biva na libanskim svadbama, samo što je mlada ovog puta bila u sanduku. Muzičari u svečanim zlatnim haljinama su svirali dok su vatrogasci nosili bijeli sanduk prema mrtvačnici, a članovi njene porodice bacali su latice ruža i rižu.

Njenog zaručnika Gilberta Karaana nosili su na ramenima dok se plačući pozdravljao sa svojom voljenom.

“Sve što si željela bit će ispoštovano, samo neće biti tebe u bijeloj vjenčanici. Slomila si mi srce, ljubavi moja. Život nema nikakav okus od kada te nema”, napisao je Karaan na društvenim mrežama prije ceremonije.

Sahar je pozvala svog zaručnika u utorak kako bi mu pokazala veliki požar koji je izbio u luci. S obzirom na to da u tom trenutku nikome nije bila potrebna medicinska pomoć, sjedila je u vatrogasnom vozilu posmatrajući kolege koji su se borili s vatrom. Kako se vatra rasplamsavala, ona je izašla iz kamiona kako bi bolje pokazala zaručniku šta se dešava. Kazala mu je da se čuju čudni zvukovi koje nikada ranije nije čula. Zaručnik ju je molio da se skloni, što je i učinila, ali prekasno. Posljednje što je Gilbert vidio bile su njene cipele dok je tražila zaklon. Nakon toga je uslijedla eksplozija, piše NY Times.

“Moja prelijepa nevjesto. Naše vjenčanje trebalo se održati 6. juna 2021. godine. Umjesto toga bit će sutra. Volio sam te, volim te i uvijek ću te voljeti. Dok se ponovo ne ujedinim s tobom i nastavimo naš zajendički put”, napisao je Gilbert u srijedu na društvenim mrežama.

Tugu zbog tragične sudbine mlade Sahar na društvenim mrežama izrazili su ljudi iz cijelog svijeta, nazivajući je libanskom nevjestom.

sandzaklive.rs

<