<

Sadaka je obaveza svakog muslimana

Piše: Ismet Purdić, prof.

Današnji muslimani, nažalost, ne pokazuju neku svijetlu stranu islama i ne odaju uzoran primjer vjernika koji je poput jakog izvora vode: ljeti hladan, zimi topao, čist, pristupačan, koristan, koji ne odaje prizor slabosti, presušivanja, zamućivanja, već danonoćno daje od sebe, a ne traži sebi, koristi drugima, a ne ovisi od njih. On svojom ”snagom izviranja” zapanjuje poglede okoline, uliva snagu slabima, bez ijedne riječi šalje poruku svijetu: ja sam živ, ja sam snažan, ja koristim vama, a od vas mi ništa ne treba, jer sam na strani Onoga Koji me uzdržava, na strani Moćnog i Silnog. A vi trebate mene. Nažalost, i oni najbliži Užetu spasa troše svoju energiju samo u rješavanju nametnutih nam problema, no rijetko se primijeti da muslimani planiraju i zalažu se za ostvarenje nekog dalekog strateškog cilja, da grade, a ne obnavljaju, da grade budućnost, a ne da krpe prošlost, da imaju viziju, a ne da krajnji doseg bude opsjednutost dnevnim zbivanjima koja su rezultat decenijama starih planova nekih naših zlonamjernika. 

Opća sadaka

Bošnjačko bi se strateško djelovanje trebalo utemeljiti na dva osnova: radu i požrtvovanosti – temelju koji donosi promjene, i međusobnom uvažavanju i moralnoj podršci – drugom temelju koji će nas vezivati za jedan isti cilj i garantirati da u svom sveukupnom radu i zalaganju dođemo do željenog cilja. Prvi temelj je pokretanje s mrtve tačke i izlaz iz stanja pasivnosti u sferu utjecaja i planiranja. Drugi će temelj svakom našem pojedinačnom trudu dati epitet ”kolektivnog interesa” i dodatno ga prožeti duhom važnosti i veličine. Tako će korak pojedinca imati zvuk koraka zajednice, ali i posrtaj pojedinca osjećat će cijela zajednica. Sve ovo nas obavezuje da trezvenije pristupimo učenju islama, kako bismo znali postaviti ciljeve i urediti odnose unutar zajednice po uzusima vjere, a, s druge srane, da što brže i sa što manje truda ostvarimo postavljeni cilj. 

Iz tog razloga, podsjetit ćemo se na neke poruke hadisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji govori o udjeljivanju – sadaki, ali ne u onom ograničenom smislu materijalnog izdvajanja, nego o tome kako je svako dobročinstvo, svaka usluga kojom musliman počasti svoga brata i svoju zajednicu, ustvari sadaka, i sve što je djelotvornija i korisnija, odnosno potrebnija zajednici, ona je kod Allaha Uzvišenog veća i bolja. U sahih hadisu koji prenosi Džabir b. Abdullah, r.a., stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Svako dobro djelo je sadaka.” No, da bi nam poruka bila jasnija, citirat  ćemo i drugi hadis: ”Sadaka je obaveza svakog muslimana.” Ashabi su upitali: ”A ako nema imetka?” ”Neka privrijedi sa svoje dvije ruke, i potom udijeli sadaku”, odgovori Vjerovjesnik, s.a.v.s. ”Ako i to ne može?”, ponovo upitaše ashabi. Na što im Allahov Poslanik, s.a.v.s., proširi poimanje sadake: ”Neka, onda, pomogne potrebniku.” ”A šta ako i to ne uradi?”, upita neko od ashaba. ”Neka uputi na dobro ili odvrati od lošeg!”, reče Poslanik, s.a.v.s. ”A ako i to ne uradi?”, opet će neko. ”Onda nek ustukne od uzrokovanja štete, to će mu se brojati kao sadaka.” (El-Buhari, Kitabul-edeb, 78.) 

Zaštita interesa zajednice

Sadaka je obaveza svakog muslimana, pa ako materijalno ne može služiti muslimanima i islamu, onda neka uposli svoju inteligenciju, znanje, umijeće, ruke… i pomogne interese islama u onoj mjeri koliko to može, a, s druge strane, obavezan je da u stanju pasivnosti, bilo ono opravdano ili ne, zaštiti ciljeve muslimanske zajednice i ni na koji način ih ne dovede u pitanje: da ih ne omalovažava, ne kritikuje, ne potcjenjuje, ne ismijava, a kamoli da se bori za njihov neuspjeh. Sve dok ne shvatimo da smo svi  jedna zajednica, pa makar se po nečemu i razlikovali ili ne slagali u nekim sekundarnim pitanjima vjere, mi nećemo osjetiti slast imanske baklje koja najviše svijetli i daje slasti u rukama zajednice, niti će naše oči biti naslađivane prizorima pobjede, uspjeha i blagostanja. 

Musliman je dužan podržati svaki koristan islamski projekt i posao, ma od koga on dolazio, jer među nama nema razlike, osim po bogobojaznosti, a vaga te vrijednosti nije u našim rukama, već kod Onoga Koji poznaje ”govor” srca u grudima. Zato se i ne smijemo uplitati u ono što nije nama prepušteno, već svakog muslimana prihvatati kao brata, izvršavajući svoje obaveze prema njemu, a kod njega tražiti svoja prava. Mnogi naši islamski projekti su u krizi, materijalnoj ili nekoj drugoj: poput nekih odgojno-obrazovnih institucija, časopisa, medijskih kuća, omladinskih udruženja, humanitarnih organizacija…, a svi su na neki način koristili muslimanima, bili jedna blistava zvijezda na našem bosanskom nebu islamske nade. Obavezni smo pružiti im svaki vid podrške i pomoći, jer njihovim gašenjem ili opadanjem kapaciteta rada, i mi se gasimo i svi gubimo. Moramo se riješiti okova individualizma jer musliman ne može živjeti sam, on je dio zajednice i on živi za nju, ali i zajednica se brine o njemu kao da je on jedini njen član, pa kao takav on treba da opipava puls svakog dijela zajednice u kojoj živi i da je održava živom, makar morao i svoj život založiti za to. No, ovdje se to od nas ne traži. 

Pojedinci opremali čitave vojske

Dovoljno je da budemo od onih koji sadaku daju, a ona bi bila obavezna čak da nemamo ni jednog problema u svojoj okolini, ali u stanju kakvo jeste, sadaka je i pojedinačna i kolektivna dužnost. Povedimo se za primjerom ashaba koji je pri pozivu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da se opremi vojska za pohod na Tebuk, zamolio u dubini noći: ”Moj Allahu, ja nemam imetka kojim bih se pripremio za pohod, a ni Poslanik Tvoj me ne može opremiti. On nas je pozvao da udijelimo sadaku, pa moja sadaka je oprost svim muslimanima koji su me uvrijedili, pa je primi od mene.” Sutradan je Vjerovjesnik, s.a.v.s., pitao u džamiji, ko je sinoć udijelio sadaku, pa kada se na tri upita niko nije odazvao, ovaj ashab je ispričao šta je uradio, pa mu je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Allah je tvoju sadaku uvrstio među najbolje sadake.” Ovaj ashab je trasirao put za Tebuk, svojim primjerom je pozvao muslimane da na svaki način pomognu cilj i izazov muslimana, savjetujući im da čistih srca, izmireni i složni kao braća po krvi, krenu ka ostvarenju cilja, jer samo zajedno, s ljubavlju i udruženim snagama mogu ostvariti cilj. Slijedimo ovaj primjer i ne ustežimo se od sadake, a svako dobro će plodom uroditi.

saff.ba

<