SAD spriječio provedbu ruskog plana formiranja lokalnih vojnih jedinica na sjeveru Sirije

Sjedinjene Američke države (SAD) spriječile su Rusiju u nakani da formira lokalne vojne jedinice i punktove na području sjeveroistočne sirijske provincije Al Hasakah koja je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

SAD i Rusija i dalje vode borbu za prevlast na sirijskom teritoriju kojeg teroristi PYG/PKK-a drže pod okupacijom na istočnoj obali Eufrata.

Neimenovani lokalni izvori saopćili su da je SAD spriječio Rusiju u nakani da formira lokalne vojne jedinice u regijama Amuda i Tel Temir koje su pod okupacijom terorista YPG/PKK-a.

Isti izvori javljaju da su ruske snage s tim planom počele raditi još u decembru prošle godine, a da su reagirale američke snage koje su izvršile pritisak na YPG/PKK i primorale Rusiju da odustane od plana.

Američki vojnici su posjećivali mještane tih regija i tražili od njih da ne šalju omladinu u redove ruske vojske. Američke delegacije su upozoravale mještane tih sirijskih regija da će Rusija na libijskom ratištu iskoristiti sve mladiće iz vojne jedinice koju želi formirati.

Rusija je odustala od plana nakon što se za planiranu vojnu jedinicu prijavilo manje od stotinu mještana.

Uporedo s tim, Rusija je povećala vojno prisustvo na području Sirije koje je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

Turska je u oktobru prošle godine pokrenula antiterorističku operaciju “Izvor mira“, nakon čega su se američke snage povukle sa sjevera Sirije, a na to područje su došle ruske snage.

saff.ba