<

Ruska ambasada prijeti zbog novog visokog predstavnika: Ovo bi moglo imati posljedice i destabilizirati državu

Ambasada Ruske Federacija u BiH saopštila je danas da se ne slaže sa imenovanjem Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika.

“Ambasada Ruske Federacija u BiH izražava svoje odlučno neslaganje sa imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da se imenovanje visokog predstavnika mora prepustiti Savjetu bezbjednosti UN.

“S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Savjeta bezbjednosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Kancelarija visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu PIC-a na razmatranje Savjetu bezbjednsti UN-a”, dodaje se u saopštenju.

Ističu da Schmidt neće imati legitimitet bez odluke SB UN.

“Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati visokim predstavnikom u smislu Daytona. Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH”, zaključuje se u saopštenju ruske Ambasade.

<