<

Rusija je napravila lijek za kovid, ali postoji veliki problem: Ovo su opasnosti koje ovaj lijek nosi sa sobom

Ruski naučnici su na osnovu japanskog lijeka za grip razvili lijek za kovid-19 po imenu “avifavir”.

Ovaj lijek već je dostupan u 15 zemalja, a i Njemačka je između ostalih napravila zalihu. A evo šta se do sada zna o njemu, prenosi “Žena“.

Postoje praktično samo dva antiviralna preparata, američki „remdesivir“ i ruski „ avifavir“ – rekao je direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitrijev govoreći o ovom lijeku, a piše DW.

Lijek su razvili Ruski fond za direktne investicije i firma „Himrar“ u ruskom gradu Himki na osnovu japanskog protivvirusnog lijeka pod imenom “avigan”. U maju je ruski lijek „favipiravir“ dobio potrebne dozvole za promet i sada je u prodaji pod imenom „avifavir“, a prvi pacijenti dobili su ga u junu.

KAKO DJELUJE LIJEK I KOJE SU KONTRAINDIKACIJE?

„Favipiravir“ ili „avigan“ je u Japanu u upotrebi od 2014 kao sredstvo protiv gripa – uz izvjesna ograničenja. Primjena lijeka je dozvoljena kod novih vrsta virusa ili kada ostali lijekovi ne pokazuju dejstvo. Dakle, lijek je zamišljen kao krajnje sredstvo.

Prema izvještajima zapadnih medija, procedura odobravanja lijeka je bila teška i trajala je tri godine – zbog anomalija primjećenih kod beba pacijenata koji su prethodno uzimali lijek. Zbog toga je upotreba lijeka zabranjena trudnicama i majkama koje doje.

„Favipiravir“ blokira razmnožavanje više vrsta virusa. Primjenjivan je i za liječenje zaraze virusom ebole. Medicinski stručnjaci smatraju da se radi o japanskoj verziji „remdesivira“, lijeka registrovanog u Sjedinjenim Američkim Državama, razvijenog za suzbijanje virusa ebole. Od njega očekuju mnogo i u borbi protiv korona-virusa. Lijek nije bio u slobodnoj prodaji već kao rezervno sredstvo države za borbu protiv eventualne pandemije. Od februara 2020 primjenjuje se u japanskim klinikama za liječenje pacijenata zaraženih korona-virusom. Japanski mediji navode da lijek dobro djeluje kada pacijenti imaju blažu kliničku sliku, ali da u težim slučajevima jedva da ima dejstvo.

Japan nije jedina zemlja u kojoj se „avigan“ koristi u borbi protiv korona-virusa. U kombinaciji sa drugim preparatima koriste ga u 40 zemalja, uključujući Njemačku. Njemačko Ministarstvo zdravstva saopštilo je da je kupljeno 260 000 tableta i podijeljeno klinikama za slučaj da dođe do drugog talasa pandemije.

„Favipiravir“ se proizvodi i u Kini I uključen je u kliničke studije o koroni. Njemački virusolog sa berlinske klinike Šarite ukazuje na to da je tamošnjim pacijentima data „enormna koncentracija supstance“ i upozorio na neželjena dejstva u vezi sa bubrezima. Zato je po njemu dugoročna upotreba sporna, piše “Deutsche Welle”.

<