<

Rijetki zapisi: Prva fotografija Ka’be ikada napravljena

Nema važnijeg mjesta u svijetu od Meke za duše muslimana. Za neke, značaj Meke nadilazi mjesto hodočašća u metafizičke dimenzije, stvarajući tako vlastitu mitologiju.

Zadržavajući fascinaciju za kršćanski svijet u vrijeme kada je pristup ovom svetom gradu strancima bio ograničen, a fotografija još uvijek rijetka, zapisi Meke u devetnaestom stoljeću bili su od posebne vrijednosti. Danas oni čine neusporediv historijski izvor za stručnjake, studente i kolekcionare.

Fotografije Christiaana Snoucka Hurgornja Mekka i Izgradnja Mekke (1888-1889) dva su najvažnija zapadnjačka prikaza svetog grada muslimana, jednako važna kao pripovijedanje Richarda Burtona o hodočašću iz 1855., ali s dodatnim zanimanjem fotografskih snimaka Snoucka Hurgronje samog i njegovog učenika Al-Sayyid Abd al-Ghaffara, mekanskog doktora i prvog arapskog fotografa Meke

Snouck Hurgronje bio je ugledni holandski orijentalist koji je prešao na islam i od 1884. do 1885. živio u Mekki, te za to vrijeme snimio opsežan fotografski zapis s Abd al-Ghaffarom. Nastali radovi, objavljeni nakon povratka Snouck Hurgronje u Holandiju, pružaju rijetki vizualni uvid u ljude, život i vjeru Meke, u razdoblju kada su grad i Arapski poluotok bili na rubu modernizacije.

Poznata aukcijska kuća Sotheby’s ima privilegiju ponuditi u maju ovaj set knjiga i fotografija koje dolaze izravno iz porodice Snouck-Hurgronje i koje se posebno ističu jer su iz vlastite autorske zbirke, posebno su vezane za njega i imaju autorske rukopisne bilješke. Stoga je teško zamisliti savršenije primjere ovih predivnih djela.

Za one koji žele razumjeti Meku koja danas nadilazi njezinu figuru, ovaj arhiv je izvanredan izvor, piše na stranici ove aukcijske kuće.

 

senzor.ba

<