<

Rijaset Islamske zajednice u BiH: Kocka je najveći rizik po naše društvo

Kocka, klađenje i igre na sreću su treći najveći rizik po bosanskohercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola.

Ovo su pokazali rezultati istaživanja koje je proveo operativni tim Rijaseta Islamske zajednice u BiH za vođenje aktivnosti liječenja ovisnosti od kockanja.

Rijaset Islamske zajednice obavijestit će javnost o rezultatima istraživanja na konferenciji za medije koja će biti održana 4. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Na konferenciji za medije bit će predstavljeni rezultati prvog kruga istraživanja u sklopu longitudinalne studije o motivima, stavovima i percepciji kocke.

Kada su u pitanju motivi kockanja, vidljivo je da su ekonomski motivi dominantni.

Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje pozicije problema kocke u odnosu na druge rizike po bosanskohercegovadko društvo, ali i identifikacija ključnih motiva i indikatora u odnosu na kocku i klađenje.

Istraživanje je provedeno tokom aprila i maja 2019 . godine na uzorku od 1.520 ispitanika oba pola u dobnom rasponu od 18 do 77 godina sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Rijaset Islamske zajednice je 2019. godinu proglasio godinom borbe protiv ovisnosti kockanja.

avaz

<