<

Republikanci: Saudijska Arabija prijeti američkoj dominaciji na energetskom tržištu

Republikanski članovi američkog Senata optužili su Saudijsku Arabiju i Rusiju da vode rat protiv Sjedinjenih Država putem naftnih tržišta u kombinaciji sa širenjem virusa korone.

Šest republikanaca, u poruci upućenoj američkom državnom sekretaru, navodi: “Kraljevina je odabrala trenutak širenja epidemije korone i ekonomske krize kako bi podmirila račune na naftnom tržištu.”

Dodali su da su motivi Saudijske Arabije “možda višestruki, uključujući kažnjavanje Moskve i destabilizaciju dugoročnih investicija u Americi”, napominjući da je hegemonija SAD-a nad energijom “sada pod direktnom prijetnjom zemlje proglašene saveznikom Amerike”.

Pismo su potpisali Kevin Kramer, Lisa Murkowski, Dan Sullivan, James Anhoff, John Hofen i Cindy Hyde Smith.

Republikanski zakonodavci pozvali su Rijad da se “izvuče iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)”, opisujući tu organizaciju kao “ostatke drevnog konglomerata”, pozvavši je da se “pridruži Sjedinjenim Državama kao partneru u implementaciji strateških projekata energetske infrastrukture u Tihom okeanu i Americi”.

Poruka je stigla u vrijeme kada je Saudijska Arabija (najveći izvoznik nafte) podigla proizvodnju kako bi pretrpala tržište sirove nafte, nakon što je Rusija odbila pristupiti sporazumu sa zemljama OPEC-a o smanjenju zaliha nafte kako bi povećala svoje cijene, u svjetlu slabe globalne potražnje koja je posljedica epidemije korona virusa.

Prije dva dana američki državni sekretar pozvao je Rijad da “ulije povjerenje u naftna i finansijska tržišta” u svjetlu globalne ekonomske krize koja se nazire.

U telefonskom razgovoru sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, prošlog utorka, Pompeo je rekao da Rijad kao ovogodišnji „lider Grupe dvadeset“ i vodeća naftna država „ima pravu priliku da pokaže da je na nivou izazova“, u vrijeme kada cijene nafte padaju, navedeno je u saopćenju američkog State Departmenta.

Naftni rat vodi se između Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, i Rusije, drugog najvećeg izvoznika, već sedmicama nakon što grupa OPEC-a koju predvodi KSA i naftne zemlje izvan OPEC-a, predvođene Moskvom, nisu uspjele dogovoriti smanjenje proizvodnje.

Kao odgovor na rusku poziciju, Saudijska Arabija je smanjila tržišnu cijenu svoje nafte na najniži nivo u zadnjih 20 godina u pokušaju da ovlada većim dijelom naftnog tržišta, što je izazvalo previranja na energetskom tržištu i rat cijenama.

saff.ba

<