<

Reis Kavazović: Politike koje ne podržavaju našu zemlju i ne priznaju našu samoopstojnost ponovo jačaju

Politike i ideologije koje ne podržavaju našu zemlju i ne priznaju našu samoopstojnost, nažalost, posljednjih godina ponovo jačaju, izjavio je reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović obraćajući se na današnjem zasjedanju Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

Ocijenio je da Bošnjacima opći društveni i politički ambijent posljednjih godina nije naklonjen, te da im geopolitičke prilike koje se iz dana u dan mijenjaju ne idu u prilog.

– Veze s našim prijateljima u svijetu, i s onima na Istoku i s onima na Zapadu, popustile su, ponajviše krivicom nas samih, naših političkih i državnih predstavnika. To nije trebalo da nam se dogodi. Svi bismo trebali da se potrudimo da vratimo povjerenje naših prijatelja u svijetu i da te veze ojačamo. Istodobno smo, unutar naših političkih, akademskih, kulturnih pa i vjerskih predstavnika, srozali način komuniciranja. Danas kao narod djelujemo dezorijentirano. Politički usitnjeni, institucinalno nezavršeni, pojedinačno neodgovorni, surevnjivi, ostrašćeni, zajedljivi i sebični, naši ljudi djeluju neuvjerljivo i defetistički prema građanima i sunarodnjacima čije povjerenje su tražili i dobili, a za što smo bili dužni, pred Bogom i pred ljudima, da preuzmemo punu odgovornost. Nikoga ne izuzimam od te odgovornosti, ni na izravan ni na posredan način.

To uvjerenje nas ni na koji način ne oslobađa od pune odgovornosti za ono što možemo uraditi da naše stanje popravljamo. Odlučno tražimo od naših političkih predstavnika da ovo neodrživo stanje mijenjaju nabolje.

Ako bismo se promijenili, duboko vjerujem, uz Božiju pomoć, a to uvjerenje nadam se dijelim i s vama, da bi se naše stanje i stanje naše domovine i našega naroda popravilo – poručio je reisu-l-ulema.

<