<

Reis Kavazović: Političke borbe se ne smiju voditi preko pravosuđa, FBiH ne smije ostati bez vođstva

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović povodom hapšenja premijera Federacije BiH Fadila Novalića izjavio je da se ne smije vršiti bilo kakav pritisak na pravosuđe i da je neophodno istražiti sve okolnosti oko bilo kakvih sumnjivih navoda.

Naglasio je da se, istovremeno, ne smije dozvoliti da se političke borbe vode preko pravosuđa i da se građani Federacije BiH u ovim presudnim trenucima ostavljaju bez vođstva koje ima bitan posao da završi, kako bi se entitet, ali i država sačuvala od nesagledivih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa COVID-19.

Dobro bi, dodao je, bilo osigurati da se premijer brani sa slobode i da Vlada nastavi svoj nesmetan rad.

– Najmanje što građanima ove države treba jeste još jedna politička kriza i blokada. Također je bitno radi povjerenja građana uz pravosuđe da se sve sumnje u zloupotrebu položaja i druge malverzacije tokom vanrednog stanja ispitaju bez bilo kakvog selektivnog i politikom motivisanog pristupa – naveo je Kavazović.

On je ranije izjavio:

“Mislim da sve sporne slučajeve treba ispitati. Da, treba imati na umu da smo bili u vanrednim okolnostima, ali ne smije ostati prostora sumnji u to da je nekome pošlo za rukom da profitira na patnji ljudi. To je jedini način da se povrati povjerenje u institucije države”.

Izvor: Mina

<