<

Recep Tayyip Erdogan potvrdio, krenuli su u vojnu ofanzivu: Turske oružane snage izvele napade na blizu 40 položaja!

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su Turske oružane snage izvele napade na blizu 40 položaja u Siriji i da je u tim napadima ubijeno oko 30-35 vojnika režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javlja Anadolija.

Napadi turskih snaga su odgovor na jutrošnje granatiranje u kojem su snage Assadovog režima u Idlibu ubije četvoricu, a ranile devetoricu turskih vojnika.

“Turska je žestoko odgovorila i odgovara i dalje. Oni koji tako podlim napadima testiraju odlučnost Turske će shvatiti da su napravili ogromnu grešku“, poručio je Erdogan.

Nedavna ofanziva izazvala je rast tenzija između Ankare i Moskve, koje u Siriji podržavaju suprotne strane. Turska je izrazila bojazan da bi moglo doći do novog talasa izbjeglih iz Idliba i ima 12 osmatračnica u regionu, što je dio dogovora između Ankare i Moskve o deeskalaciji sukoba.

Kremlj je saopštio da Rusija u potpunosti poštuje svoje obaveze u Idlibu, ali izražava duboku zabrinutost zbog agresivnih militantnih napada na sirijske snage i na rusku vojsku u bazi Hmejmim.

<