<

Reakcija na medijski istup Milorada Dodika na Garavicama kod Bihaća

Nakon posjete srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika u Garavicama kod Bihaća, te oprečnim izjavama o našoj zemlji, negiranju genocida u Srebrenici, nagovješćujući disoluciju manjeg entiteta RS iz sastava države Bosne i Hercegovine, kako je rekao: „Da se entitet RS proglasi nezavisnom državom, da Bošnjaci, muslimani imaju svoju državu BiH, a Hrvati da imaju Herceg Bosnu”, jedna od rijetkih reakcija na Dodikove istupe došla je od Nisveta Jusića, dopredsjedavajućeg Skupštine USK koju Vam prenosimo u cijelosti:

„Unsko-sanski kanton je prostor istinskog suživota i ne smijemo dopustiti da Dodik i slični njemu svojim izjavama unose nemir i smutnju.

Milorad Dodik brutalno relativizira i negira genocid u Srebrenici i brojne zločine iz bliže prošlosti koji su dokumentirani i dokazani kroz pravosnažne sudske presude međunarodnih i domaćih sudova, ali zato svake godine koristi Garavice kod Bihaća kao protutezu za svoje pogrešne političke stavove. Dodikova priča o Garavicama i “licitiranje” sa brojem je zloupotreba žrtava iz perioda Drugog svjetskog rata s ciljem relativiziranja genocida i zločina koji su počinjeni u ime Republike Srpske, a zbog kojih su njeni ideolozi i vođe presuđeni ratni zločinci.

Radi istine, radi onih koje zloupotrebljava Dodik, ali prvenstveno radi budućnosti potreban je odgovor institucija koje raspolažu relevantnim informacijama. Odmah po završetku Drugog svjetskog rata 1946. godine formirana je komisija koja je radila na utvrđivanju broja stradalih kojima je i podignut spomenik na Garavicama. Ne želim iznositi podatke o broju, to neka urade institucije i ustanove koje se bave izučavanjem prošlosti, ali vrijeme je da progovore. Jer u nedostatku naučnog odgovora na njegove izjave Dodik prilikom svake posjete ili pomena Garavica poveća broj stradalih za nekoliko hiljada i time truje javnost u BiH.

Svaka žrtva zaslužuje počast i relevantan historijski tretman, u prilog tome su i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se negiranje genocida smatra krivičnim djelom.“ – napisao je Jusić na svom Facebook profilu.

<