<

RATNI ZLOČINAC KAPETAN DRAGAN OTKRIO: Slobodan Milošević me na prevaru vratio u Beograd, on je bio izdajnik…

“Oluja” je osebujan, lako dokaziv zločin i najgori oblik etničkog čišćenja. Slaviti tako nešto je neukusno i nemoralno, kaže ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, bivši komandant vojne formacije “Knindže” koja se borila na strani Srba iz tzv. Republike Srpske Krajine.

U intervjuu za “Glas plus” govorio je o detaljima svoje burne biografije.

Na pitanje šta Hrvati u stvari slave, Vasiljković odgovara:

Slave jednu zločinačku pobedu. To je jedno ruganje pravdi i čovečanstvu, što njima ne smeta, jer nemaju ni stida, ni obraza. Ali ako verujemo da će istorija “Oluju” verifikovati kao etničko čišćenje i genocid, a to je neminovnost, onda je jasno da oni u stvari slave najveći poraz. Ono što vredi, što je pametno, inteligentno i školovano, napustiće Hrvatsku. Hrvati će sa ovakvom ideologijom nestati, a zbog ovakvog ponašanja 25 godina posle rata, oni ne mogu da izbegnu tu strašnu osvetu.

Ratni zločinac Vasiljković nekoliko puta je rekao da je Slobodan Milošević odgovoran za ono što se dogodilo Srbima iz Republike Srpske Krajine. Objasnio je zbog čega i dalje to tvrdi…

Ja sam odgovoran za sve što je bilo pod mojom komandom i za sve što se radi u Fondaciji “Kapetan Dragan”. Ne vidim zašto Milošević ne bi bio odgovoran, ako ni za šta drugo onda za uvođenje sankcija srpskom narodu preko Drine. Da ništa drugo nije uradio, on je time sebe proglasio za izdajnika i o tome nema diskusije. Ja lično sam imao s njim sukob nakon bitke za Glinu 1991. godine kada je 21 Srbin sa osam lokalnih momaka isterao 650 do zuba naoružanih Hrvata i oslobodio Glinu. Umesto da nam je podelio ordenje, on je mene vratio u Srbiju, a “Knindže” su rasformirane. On je to uradio zato što nije želeo da jedan Beograđanin, kao što sam ja, bude u vrhu zbivanja u Srpskoj Krajini i kako bi ubedio svet da Srbija nije u ratu.

Kako Vas je Milošević vratio u Srbiju, ako Srbija nije učestvovala u ratu?

Vratio me na prevaru, jer mi je poslata poruka da se pravi srpska vojska i da mene vidi na mestu glavnog inspektora srpske vojske, a takva ponuda svakome imponuje. Moj angažman u Krajini je bio isključivo moja dobra volja i nije imao nikakve veze sa državom Srbijom. Nikada Milošević nije bio ni komandant, ni odgovoran i ko god to tvrdi, taj laže. U Krajini su tada bila četiri operativca naše tajne službe i verujem da ih danas ima više, nego što je bilo tada. Kao što sam siguran da danas u Srbiji ima više hrvatskih obaveštajaca, nego što je ikada bilo srpskih u Hrvatskoj.

Zašto bi onda Milošević trebalo da odgovara?

Milošević je bio garant nenapadanja. Vojska Jugoslavije i Milošević su garantovali Srbima da ako odlože oružje i prihvate primirje da će im priteći u pomoć. Zahvaljujući toj Miloševićevoj garanciji, 1993. godine je potpisano primirje, a Hrvati su kao i svakog puta to iskoristili da se pregrupišu, naoružaju i kasnije kukavički napadnu.

Izvor: SB

<