<

Raste strah u Afganistanu: Talibani brzo napreduju, a diplomate odlaze

Afganistanske vlasti saopćile su u nedjelju da je postavljen “sistem protivzračne odbrane” radi zaštite aerodroma u Kabulu, jedinog izlaza za strane državljane. Pojedine države evakuirale su svoje diplomate iz Afganistana, što ukazuje na sve veću zabrinutost zbog brzog napredovanja talibana.

Budući da su se strane snage počele konačno povlačiti iz te zemlje, talibani su, početkom maja, započeli napad velikih razmjera na afganistanske snage, koje su zbunjene zbog gubitka veoma značajne američke zračne podrške.

Pokret je preuzeo kontrolu nad ogromnim područjima u dubini Afganistana.

Afganistanske snage kontroliraju samo glavne ceste i glavne regionalne gradove, dok su talibani mnoge od ovih gradova stavili pod opsadu.

Strah stigao i do glavnog grada
Talibani sada kontroliraju nekoliko područja u blizini afganistanske prijestolnice, što je probudilo strah od napada na Kabul ili aerodrom u tom gradu u skorijoj budućnosti.

Afganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je u izjavi da je “novoinstalirani sistem protivzračne odbrane počeo s radom u Kabulu u nedjelju u 02:00 ujutro”.

“Ovaj sistem je dokazao svoju efikasnost širom svijeta u odbijanju napada raketa i granata”, dodaje se u izjavi ministarstva.Glasnogovornik ministarstva Tariq Arian pojasnio je za agenciju AFP da je sistem instaliran na aerodromu u Kabulu radi zaštite objekata, s tim da zvaničnici nisu iznijeli detalje o vrsti sistema i o tome ko ga je instalirao.

S druge strane, Ajmal Omar Shinwari, glasnogovornik afganistanskih snaga sigurnosti, otkrio je da su taj sistem “obezbijedili naši prijatelji iz inostranstva. Ima vrlo složenu tehnologiju. Za sada njime upravljaju naši inostrani prijatelji dok se mi ne steknemo iskustvo”.

Reklama

Tokom 20 godina boravka u Afganistanu, američke snage su instalirale u svojim bazama nekoliko C-RAM sistema sposobnih za otkrivanje i uništavanje projektila.

Sličan sistem bio je instaliran i u ogromnoj bazi Bagram, udaljenoj 50 km sjeverno od Kabula, koju su afganistanske snage preuzele početkom jula.

Talibani su ranije izveli seriju raketnih napada na afganistanske i strane trupe, dok je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) pokrenula sličan napad na Kabul 2020. godine.Strani sigurnosni izvor je saopćio da “talibanima nedostaju organizirana sredstva, ali su dokazali svoju sposobnost lansiranja modificiranih raketa iz vozila i izazivanja panike, posebno u slučaju napada na aerodrom.”

Turska je obećala da će osigurati sigurnost aerodroma u Kabulu nakon što američke i strane snage napuste Afganistan 31. avgusta. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da su se Ankara i Washington dogovorili o “opsegu misije” upravljanja aerodromom nakon njegove predaje turskim snagama.

Diplomate odlaze Kao odraz sve većeg straha od sukoba u blizini Kandahara, Indija je najavila evakuaciju osoblja iz svog konzulata u najvećem gradu na jugu Afganistana.

Pokrajina Kandahar, povijesno uporište talibana, postala je poprište nasilnih sukoba u posljednje vrijeme.

Početkom jula talibanski borci su zauzeli provinciju Panjawi, udaljenu 15 kilometara od grada Kandahara, a u petak je odbijen napad koji su izveli na zatvor na rubu te provincije.

Reklama

Ministarstvo vanjskih poslova Indije je saopćilo: “Generalni konzulat (u Kandaharu) nije zatvorio svoja vrata, ali je indijsko osoblje privremeno evakuirano zbog žestokih borbi u blizini Kandahara”.

“To je privremena mjera, dok se situacija ne stabilizira. Konzulat nastavlja raditi zahvaljujući lokalnom osoblju,” dodaje se u saopćenju.

Sigurnosni izvor u Kabulu je rekao da je oko 50 indijskih državljana, među kojima i šest diplomata, evakuirano iz Kandahara, s tim da nije poznato je li njihovo konačno odredište glavni grad Afganistana ili New Delhi.

Rusija je nedavno saopćila da je zatvorila svoj konzulat u Mazar-i-Sharifu, najvažnijem gradu u provinciji Balh u sjevernom Afganistanu, koja graniči sa Uzbekistanom. Ovakva odluka je donesena zbog borbi na sjeveru Afganistana.

Peking je takođe pozvao svoje građane da napuste tu zemlju, a 210 njih je evakuirano početkom jula.

Pozivi i uvjeravanja
Sa svoje strane, afganistansko Ministarstvo za izbjeglice pozvalo je evropske zemlje da zaustave deportaciju migranata u naredna tri mjeseca, zbog “eskalacije nasilja” i širenja zaraze korona virusom.

Ajmal Omar Shinwari pokušao je u nedjelju pružiti uvjeravanja, negirajući da su talibani preuzeli kontrolu nad 85 posto teritorije zemlje, kako tvrde, što su izjave koje je nemoguće provjeriti iz nezavisnih izvora.

Reklama

“To nije istina. Borbe se nastavljaju na većini područja” za koja talibani tvrde da su ih zauzeli, rekao je, ponavljajući poziv mladićima da se pridruže vojsci.

“Vlasti su olakšale procedure regrutacije,” rekao je Shinwari.

Ova izjava dolazi u vrijeme kada vlada provodi mobilizaciju, a ratne vođe okupljaju borce u lokalnim milicijama radi suprotstavljanja talibanima, što budi strah od novog građanskog rata.

Mansoor Ahmaed Khan, pakistanski ambasador u Kabulu, upozorio je u subotu na opasnost raspoređivanja tih milicija, objašnjavajući da će to pogoršati situaciju u zemlji i otvoriti put Al-Kaidi ili ISIL-u. Kazao je kako je potrebno raditi na jačanju afganistanskih sigurnosnih snaga kako bi bile sposobne da se brane od ovih napada.

IZVOR: AGENCIJE

<