<

Radojičić: Postoje tri mikrožarišta, jedno posebno zabrinjavajuće

Svi oboljeli od virusa korona u entitetu RS vezani su za područje Banjaluke, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

“Grad Banjaluka je nekako u fokusu. Svi oboljeli su indirektno ili direktno vezani za ovaj grad. U ovom momentu govorimo o tri klastera, tri mikrožarišta”, kazao je Radojičić.

Radojičić je istakao da postoji potencijal širenja zaraze zbog toga što su pojedini imali kontakte sa drugim licima.

“Jedno je već na isteku, prvo žarište iza njega koje djeluje mirno i posljednje žarište koje je zabrinjavajuće jer je riječ o osobama iz čijeg kruga su svi oboljeli u prethodna tri dana i riječ je o krugu u kojem je bilo mnogo društvenih kontakat i postoji potencijal širenja na druge jer se radi o licima koja su ostvarivala puno kontakata”, kazao je Radojičić.

Na gradskom Štabu za vanredne situacije biće predložene restriktivne mjere da se na svim mjestima smanje okupljanja većeg broja ljudi, među kojima su trgovine, javne ustanove da bi se onemogućilo prenošenje na druga lica.

“Mi ćemo večeras predložiti preventivne/ restriktivne mjere. Preventivne kako bi se prevenirala i smanjila mogućnost širenja, a restriktivne u kojima se odnosi na smanjenje okupljanja većeg broja ljudi. Preporuka da se smanji broj kontakata”, kazao je Igor Radojičić.

Radojičić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da i susjedne lokalne zajednice treba da usvoje iste restriktivne mjere.

N1

<