Site icon Ljepota Islama

Radiš li ono što voliš?

„Šta ćeš biti kad porasteš?“- često pitanje koje se postavlja djeci koja pohađaju osnovno školu ili su tek krenuli u vrtić.

„Čime ćeš da se baviš? Koji ćeš fakultet upisati?“- nerijetka pitanja koja se postavljaju učenicima koji završavaju srednju školu.

I uglavnom će roditelji i nastavnici kao motivaciju djeci (učenicima) reći: „Uči da bi radio ono što voliš i želiš.“

Koliko je istine u toj rečenici? Je li istina da ako završimo ono što volimo (npr. Nastavnik geografije) sigurno ćemo nakon završetka fakulteta i odrađenog pripravničkog rada početi raditi u toj oblasti?

Nažalost, realnost nam je drugačija. Nije sve tako kako nas pokušavaju motivisati. Ne pišem ovo kako bih poručila da djeca ne trebaju učiti redovno, i sl., kako ne trebaju završavati ono što vole ili kako bih demotivisala nekog, ja sam uvijek za to da idemo onim čime nas srce vodi, da radimo ono što volimo i da se borimo za te pozicije znanjem, koliko god to bilo teško.

Nedavno mi je kolegica ispričala jedan razgovor sa svojim sinom i to me natjeralo na razmišljanje.

Naime, ona je pomagala sinu da uradi domaći zadatak i nije imao želju da baš to u tom trenutku radi. Ona je odlučila da ga motiviše i ohrabri u učenju.

„Mama, zašto moram da učim i pišem?“

„Jer ćeš naučiti da pišeš svoje ime, naučit ćeš da čitaš i sl.“
„Mogu to i nekad kasnije, ne trebam ići u školu.“

„U školu ideš kako bi savladao određene zadatke i jednog dana radio ono što voliš.“
„Ali mama ti si učila, završila fakulet i ne radiš, nemaš platu i uvijek kad nešto hoću da kupim, ti kažeš „Ne može sad, jer ne radim i nemam para.“.“

Kolegica mi je rekla kako ju je tad ostavio bez riječi i nije imala adekvatan odgovor na to pitanje. Istina je bila, da kolegica tad nije radila i njen sin je istinu govorio.

Jednostavno, stvari trebaju da se mijenjaju, jer djeca od šest godina vide naše nedostatke, vide ono što treba popravljati u društvu, vide probleme koje treba rješavati i vide prepreke za njihovo napredovanje. Takvo je stanje da većina ne radi ono što želi, nego radi zbog „moranja“. Teško je ići svaki dan na posao, a da to nije iz ljubavi.

Svi trebaju imati jednaka prava i zapošljavanje treba da se dešava isključivo zbog znanja.

Pratite Instagram profil autorice: Oda duše

Za Akos.ba piše: Dženita Bajrić-Adilović

Exit mobile version