<

Protesti na Cetinju: Četnici su me ubijali 1000 dana sa Trebevića, sada bi htjeli sa Lovćena

Na Dvorskome trgu na Cetinju u Crnoj Gori danas se održavaju građanski protesti. Ogroman broj Crnogoraca se okupio što pokazuju i snimci iz zraka koje je objavila agencija Mina.

Grupa građana koja je inače organizator protesta poručuje da će danas odlučno reći “ne” daljoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva.

U Belvederskom proglasu koji je pročitala građanska aktivistkinja, Svetlana Pajović se poručuje da građani neće pristati na dalja ponižavanja, obespravljanja, progon, brutalnu represiju i kršenja ustavom zagarantovanih prava.

Oni su pozvali premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima.

Takođe, pozvali su predstavnike bezbjednosnog sektora da podnesu ostavke zbog zloupotrebe policijskih i vojnih resursa protiv svojih građana, a u korist crkvene organizacije tuđe države.

– Mi, slobodni građani Crne Gore, danas na Belvederu, simbolu neporažene građanske Crne Gore, okupili smo se da iskažemo da nećemo pristati na dalja ponižavanja, obespravljanja, progon, brutalnu represiju i kršenja ustavom zagarantovanih prava. Braneći dostojanstvo svoje zemlje i nedozvoljavajući dominaciju srpskog sveta nad simbolom crnogorske državne slobode, bili smo goloruki izloženi stotinama suzavaca, sok bombi, udarcima pendreka i gumenim mecima.Na očigled međunarodne zajednice, pred očima NATO i EU zemalja, stotine, policajaca pucalo je u starice, žene i žecu, u mladiće i djevojke koji su mirnim okupljanjem odgovarali na demonstraciju sile i dominaciju srpske i ruske politike nad Crnom Gorom i njenom Prijestonicom. Aktuelna vlast je 5. septemnra pkazala da Vladom Crne Gore Srbija i jena crkva, podsredstvom premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića, koji nijesu prezali od krvopriolića da pokažu pokornost Aleksandru Vučiću – poručije se u proglasu.

– Pozivamo rukovodstvo RTCG da podnese ostavku, zbog toga što je svjesno dezinformisalo o navodnim napadima građana na policiju vatrenim oružjem, te time zastrašilo javnost. Pozivamo funkcionere cetinjske URE čiji je predsjednik partijr odobrio brutalni obračun s njihovim sugrađanima, pogazio sve principe izvorne suverenističke i građanske patrije, te partiju i državu stavio u službu velikoržavne politike Srbije i Crkve Srbije – da podnesu ostavke i pokažu da nijesu pioni anticivilizacijske politike koju njihov šef sprovodi.

Građani su pozvali i međunarodnu zajednicu da se nepristrasno uključi u odbranu građanskih prava Crne Gore.

saff.ba
<