<

PROBLEMI Efendije prinuđene gasuliti umrle, čak i kada se sumnja na smrt od posljedica Covid-19

(Patria) – Pogrebna društva jedva stižu raditi svoj posao. Nažalost, broj umrlih se povećava, a epidemiološka situacija u BiH i dalje je teška dok su kapaciteti u bolnicama puni.

U pandemiji Covid-19 brojne su kategorije ljudi, profesije, koji su direktno izložene zaraženim osobama, pored medicinskih radnika koji su na prvoj liniji fronta.

Agenciji Patria tako se obratila grupa efendija, koji su pod uvjetom anonimnosti otkrili mnoge probleme s kojim se suočavaju.

„Nakon što neko umre bio Covid pozitivan ili ne, prvi telefon koji zazvoni, je onaj efendijin. Posebno su rizične one situacije kada osoba umre u svojoj kući, pod Covid „sumnjivim“ okolnostima, sa određenim simptomima ali ista osoba nit je testirana, ili je testirana ali rezultati nisi gotovi, ili je iz Covid ambulante rečeno, hajd kući i skidaj temperaturu. Prema islamskim propisima prije ukopa i dženaze, umrle osobe se kupaju- gasule“, počinju svoju priču.

Kada ne postoji službena potvrda da umrla osoba nije umrla od Covida, bez obzira što sve ukazuje na to, efendija treba tu osobu okupat, na zahtjev porodice „mora“ iako i sami znaju da je umrla osoba umrla pod simptomima koji upućuju na Koronu.

„Naravno, brojne su slične rizične situacije u kojima su efendije, nakon što čovjek izgubi najvažniju bitku u životu, prvi koji dolaze u kontakt sa porodicom i umrlom osobom. Neko će reći, vjerujemo i mnogi, da ga baš i briga za efendije ili hodže, okrenut će priču u drugom pravcu, međutim ima nešto također jako bitno. Kada efendija okupa-ogasuli osobu koja je vjerovatno bila pozitivna na Covid, on treba da uđe u učionicu među djecu, u džamiju među vjernike, na kraju treba se vratiti kući svojoj porodici“, ističu efendije.

Oni napominju da niko ne odbija raditi svoj posao, ali mole da se svi zamislimo i stavimo u njihovu poziciju.

„Mnogo toga je zbunjujuće, posebno u manjim sredinama, gdje mnogo ljudi se ne testira. Nemamo adekvatnu zaštitu“, ističe se.

<