<

Princ Selman kupio Newcastle za 350 miliona eura

Newcastle United zvanično je prodat saudijskom princu Mohammedu bin Selmanu nakon što je riješen spor Engleske i Saudijske Arabije.

Još je u aprilu prošle godine dogovoreno je da će Saudijska Arabija sa svim svojim bogatstvima preuzeti Newcastle i učiniti ga daleko najbogatijim klubom svijeta.

Ali, umiješalo se tada vodstvo Premier lige koje je uočilo nepravilnosti oko TV-prava za prijenose tog natjecanja u Saudijskoj Arabiji. Naime, na teritoriju Saudijske Arabije utakmice Premier lige su se prenosile piratski, i to posredstvom beIN Sportsa, vlasnika prava za Katar.

Piratstvo, korupcija, ali i brojni drugi nezakoniti činovi svoje su krakove bili pustili negdje daleko od nogometa, ali stvari su se riješile relativno brzo i jednako daleko od javnosti. TV-stanici beIN Sports Saudijska Arabija ukinut će kaznu, što je dalo i zeleno svjetlo kupnji Newcastlea budući da pred Premier ligom više nema spora. Također, princ bin Selman morao je dati garanciju da se država, odnosno njeni politički interesi neće petljati u sportski segmet kluba, što su prošlog ljeta također morali dokazivati.

saff.ba
<