<

Priča iz Maglaja: Od repera do hafiza Kur’ana!

Kratko sam posjedio s jednim divnim insanom, mladim hafizom Kur’ana. Zove se Edin Hamzić. Rodom je iz Maglaja.

Piše: Nedim Botić

Kroz priču smo se dotakli teme Kur’ana, veli mi da je u prošlosti bio reper, čak i album snimio.Nastupao po Bosni i šire. Kasnije je sreću našao u vjeri i uputio se časnom stazom učenja Kur’ana napamet. Ovih dana se navršila godina dana od polaganja hifza pred Komisijom Rijaseta te njegove hafiske dove u rodnom Maglaju. Edinov muhaffiz je bio kurra hafiz Admir Husić, imam džemata Ikre iz Minhena.

Još je veća zanimljivost da je Edin sufaru naučio tek 2010. godine u svojoj 18. godini, pred Nevresom-ef. Hodžićem, glavnim imamom MIZ Maglaj. Od sufare do polaganja hifza su prošle nepune četiri godine.

“Kur’an je moja najveća ljubav. Imao sam u prošlosti mnogo hobija i interesovanja, ali Kur’an ih je sve nadmašio u mom srcu. Družeći se s Časnom Knjigom, našao sam smiraj i sreću koja mi je često nedostajala, i s svakim ajetom sam se osjetio jačim i čišćim. Nakon polaganja hifza, preostaje časna dužnost redovnog učenja i obnavljanja naučenog, a svakako i primjene u životu.”, kaže hafiz Edin.

O Edinovom slučaju razmišljam danima, kako dragi Bog mijenja stanja ljudi, kako ih spašava tame i uvodi na svjetlo; i kako nikoga ne treba odbaciti ili prezrijeti, jer nikad ne znamo šta može s tim insanima biti u budućnosti od dobra.

Ovaj mladić tečno poznaje više stranih jezika, aktivan na društvenom i vjerskom planu, poslušan majci i ocu, divan prijatelj i poznanik. Blago se njegovim roditeljima i rodbini, kakav biser imaju, mašallah!

Molim Allaha, dž.š., da mu podari svako dobro na oba svijeta i učvrsti na putu dobra. Amin.

preporod.com

<