<

Presuda Stanišiću i Simatoviću: Milošević bio na čelu glavnog UZP-a u BiH i Hrvatskoj

Pretresno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu je Jovicu Stanišića i Franka Simatovića osudilo je na 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH i Hrvatskoj.

Mehanizam je jučer javno objavio presudu koja je donesena krajem juna ove godine. Stanišić i Simatović su presuđeni kao funkcioneri Službe državne sigurnosti Srbije, a iz presude se vidi da je na čelu glavnog Udruženog zločinačkog poduhvata na tertitoriju BiH i Hrvatske bio predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

U dijelu presude, u članu 380. se navodi:

– Pretresno vijeće zaključuje da je zajednički zločinački cilj, kako je gore definisan, bio zajednički od strane visokog političkog, vojnog i policijskog rukovodstva u Srbiji, SAO Krajini, SAO SBZS i Republici Srpskoj, sa ključnim članovima, između ostalih i koja varira ovisno o području i vremenu izvršenja zločina, a to su: Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičič (Badža), Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražatović (Arkan).

Ovime je utvrđeno da je Srbija odgovorna za zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ono što je važno za ovu presudu, u odnosu na raniju koja je oborena, jeste činjenica da je novom presudom utvrđen glavni UZP i njegovi učesnici. Osim toga, oboren je princip tzv. “Konkretne usmjerenosti” i utvrđeno da ne postoji, ne samo u pravilima i praksi Haaškog tribunala, nego ni u cjelokupnom međunarodnom pravu. To je navelo većinu članova Žalbenog vijeće da u prosincu 2015. prihvati žalbu tužilaca, poništi oslobađajuću presudu i naredi da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi po svim točkama optužnice.

Pretresno vijeće konstatovalo je da je Tužilaštvo van razumne sumnje dokazalo da su obojica optuženih odgovorni za pomaganje i podržavanje krivičnih djela ubistva, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.

U presudi se konstatuju zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatske, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Sličan obrazac se odvijao i u BiH, u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik. Pretresno vijeće je također konstatovalo da da su zajednički zločinački cilj trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva dijelili srpski rukovodioci Srbije, Krajine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, te RS.

Vijeće je konstatovalo da su Doboju civili zatvarani i ubijani. Navodi se da su 12. jula 1992. godine pripadnici srpskih snaga ubili 16 nesrpskih civila tako što su ih upotrijebili kao živi štit. Konstatuje se da je Arkanova Srpska dobrovoljačka garda ubila civile u Trnovi i Sasini, a paravojna grupa “Škorpioni” u Trnovu.

(Saff/ Vijesti.ba)

<