<

Preselio na ahiret Muamer ef. Zukorlić

Bivši sandžački muftija i kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muamer-ef. Zukorlić danas, 6. novembra, preselio je na ahiret u 52. godini života.

Rođen je 15. 2. 1970. u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a potom i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao je na islamskom univerzitetu „El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini, Alžir. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur’ana (Tefsir) okončao na univerzitetu „El-Džinan“ u Tripoliju, Libanon.

Bio je višegodišnji predavač u Medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru. Višegodišnji predavač na grupi vjerskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (Fakultet za islamske studije). Bio je prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. godine i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. godine.

U svom vrlo dinamičnom i bogatom naučnom, društvenom i pollitičkom životu ef. Zukorlić je postigao izuzetno značajne rezultate na afirmaciji Bošnjaka i očuvanju islama i Islamske zajednice na području Srbije.

Molimo Uzvišeneg Allaha dž.š. da Muamer-ef. Zukorliću podari lijepi džennet, a njegovoj porodici sabur. Amin!

(Preporod.info)

Preminuo je Muamer efendija Zukorlić, bivši muftija Mešihata islamske zajednice za Sandžak i Srbiju. Vijest o smrti efendije Zukorlića objavio je novinar Mirnes Kovač.

– Na Ahiret je preselio Muamer ef. Zukorlić. Vijest mi je potvrdio muftija Mevlud Dudic koji je u povratku iz Graca prema Novom Pazaru. Molim Svevišnjeg da se smiluje Muamer ef., a njegovoj porodici podari sabur, napisao je Kovač na Facebooku.

Elvedin Pezić

Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun!
Dobio sam informaciju da je preselio muftija Muamer Zukorlić.
Allaha molim da mu se smiluje, da mu oprosti grijehe, i da mu ukabuli sve što je učinio za ovaj naš narod.
Amin !

Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina. Dugo vremena je bio vodeći vjerski autoritet u Sandđaku. Prije dvije godine bio je i kandidat za reisu-l-ulemu ISlamske zajednice BiH, kada je na izborima izgubio od Huseina efendije Kavazovića.

Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Posljednjih godina počeo se baviti i politikom, a smrt ga je zadesila u vrijeme dok je bio zastupnik u Skupštini Srbije.

 

<