<

Preporuke izraelskog instituta za studije nacionalne sigurnosti: Operacija Čuvar zidina – Zamišljanje kraja

Izraelski institut za studij sigurnosti na Univerzitetu Tel Aviv Aviv – poznat po svojoj povezanosti sa vladom Netanyahu – izdao je studiju koja definira izraelsku strategiju u fazi nakon prekida posljednje agresije na Gazu i potpisivanja primirja.
Autor studije: Udi Dekel
Naziv studije: Operation Guardian of the Walls:Envisioning the End (Operacija Čuvar zidina: Zamišljanje kraja)
Objavljuje: INSS Insight
Istraživanje sadrži sljedeće rezultate (prenosimo ga doslovno, ali u skračenoj verziji):
Izrael bi trebao raditi na sprovođenju sljedeće politike:

1. Rad na vraćanju primata Palestinskoj vlasti po pitanju palestinskih odluka, te jačanje veza sa snagama sigurnosti Palestinske uprave kako bi uhapsili što više lidera Hamasa na Zapadnoj obali, a sve to radi priprema za post-Abbasovu fazu.

2. Rad na poticanju Jordana da se isključe ”islamski tvrdolinijaši” iz tzv. Hašimijskog povjereništva ili skrbništva u Kudsu. (Islamska sveta mjesta u Kudsu (Jeruzalem) podvrgnuta su tzv. Hašimijskom tutorstvu ili skrbništvu (”El-vesajetu el-Hašimijje”) još od 1924. godine, za vrijeme vladavine Šerifa Huseina bin Alija, čija porodica, navodno, vodi porijeklo iz Poslanikove, sallallahua lejhi ve sellem, porodice Benu Hašim, i ta briga o islamskim svetinjama administrativno je podređena Jordanu).

3. Postaviti stroge uslove za ulazak pomoći u Gazu kako bi se sposobnost snaga otpora za obnovu svela na minimum.

4. Nastavak izraelske politike koja potvrđuje da neće biti prihvaćeni uvijeti prekida vatre na temelju napuštanja i odustajanja od pitanja ”šejh al-Jarrah” i Al-Aksa.

5. Povezivanje pregovora nakon borbi s temom zarobljenih izraelskih vojnika i tijelima ostalih vojnika otpora, te zaustavljanje puštanja zapaljenih zmajeva sa molotvljevim koktelima i balona na izraelsku teritoriju.

<