<

Premijer Kurti: Ponosan sam što je Kosovo domovina Bošnjaka

Uloga Bošnjaka u svim procesima je historijska i nepokolebljiva pa su danas kosovski Bošnjaci sastavni dio našeg društva, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti na skupu organizovanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Kurti je rekao da je ponosan što je Republika Kosovo domovina Bošnjaka koji godinama doprinose i posvećuju se razvoju Kosova, uprkos svim izazovima u prošlosti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Bošnjačka zajednica, osim kao dio multietničkog pejzaža Kosova, kako je naglasio premijer Kurti, može igrati važnu ulogu kao glavni most između Kosova i Bosne i Hercegovine, na ukidanju viza, normalnom kretanju ljudi i kapitala, do priznavanja i izgradnje diplomatskih odnosa između dvije zemlje, čiji su narodi imali sličnu sudbinu.

“Bošnjaci na ovim prostorima uspjeli su sačuvati svoj jedinstveni identitet, svoj jezik, svoju kulturu i svoju tradiciju. Oni su ustavna kategorija i njihov jezik se može koristiti kao službeni jezik”, rekao je premijer Kurti.

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi, predstavnica bošnjačke zajednice, zahvalila je premijeru Kurtiju na povjerenju i mogućnostima koje je dao bošnjačkoj zajednici na Kosovu da bude predstavljena na najvišim institucionalnim nivoima.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, na Kosovu živi oko 27.000 Bošnjaka.

Saff.ba

<