<

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavljuje “reorganizaciju teritorijalnog ustroja” BiH

Izbori dolaze u trenutku kada je Hrvatska završila prvo predsjedanje Vijećem Evropske unije, ali i u vremenu kada se sve zemlje, pa i Hrvatska, bore sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

Aktuelni premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a Andrej Plenković u intervjuu za Večernji list, između ostalog, govorio je i o odnosu susjedne zemlje prema Bosni i Hercegovini. Plenković je uputio i skandaloznu poruku o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

– Odgovornost je legitimnih predstavnika triju naroda i političkih stranaka da postignu dogovor o reorganizaciji teritorijalnog ustroja koji bi uspostavio pravedniju raspodjelu političkog i ekonomskog upravljanja na svim razinama vlasti te mehanizme koji bi jamčili stvarnu ravnopravnost svih triju naroda i ostalih. Politika Hrvatske nikad nije bila da se miješa u bosanskohercegovačku dnevnu politiku. Svi koji razumiju funkcioniranje Bosne i Hercegovine znaju da je pitanje ravnopravnosti triju naroda ključno da BiH bude funkcionalna i učinkovita država, što je u interesu svih njezinih građana – poručio je Plenković.
Poručio je da će „pitanje položaja Hrvata u BiH HDZ-u će uvijek biti tema od vitalnog hrvatskog interesa“.

– Naša je trajna obveza i konstantna politika osigurati ravnopravnost Hrvata te da Hrvati, kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH, budu legitimno i adekvatno zastupljeni u svim institucijama”.

saff.ba

<