<

Predsjednik Sabora Republike Hrvatske: Ulaskom u EU otvorili smo pitanje trećeg entiteta u BiH

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, gostujući u emisiji Budnica Osječke TV, kazao je da je Bosna i Hercegovina jedan od glavnih prioriteta Hrvatske zbog bh. Hrvata, a govorio je i o trećem entitetu u Bosni i Hercegovini i otvaranju “tih tema” ulaskom u Evropsku uniju.
Odgovarao je na pitanje i opasku voditelja emisije Marka Ljubića kako su Jandrokovića napadali zbog različitih stavova prema Hrvatima u BiH, a danas svjedoče ofanzivi hrvatske države gdje je pitanje statusa Hrvata postalo vrhunsko međunarodno političko pitanje, te nije bilo isto govoriti neke stvari prije deset godina i danas.

– Da biste mogli pomoći Hrvatima prvo u Bosni i Hercegovini, oni su tamo konstitututivni narod, nama je BiH zbog Hrvata jedan od glavnih priroreta, ali da biste im mogli pomoći, prvo vi morate biti jaki. Sjetite se 90-ih godina prljave kampanje protiv Tuđmana i hrvatskog vodstva, kada su nas htjeli opotužiti da dijelimo BiH. Međutim, došlo se do Dejtonskog sporazuma koji nije bio idealan, ali je zaustavio rat i osigurao konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskom narodu – rekao je Jandroković.

Nastavio je da je pak praksa donijela nešto drugo, “pokušaj dominacije bošnjačkog naroda u FBiH i Republiku Srpsku koja sve više pokazuje tedencije prema odvajanju od BiH”.

– Mi smo sve vrijeme skrbili o poziciji hrvatskog naroda u BiH, ali nismo mogli ići dalje od onoga što je realno i vlastite snage koju smo imali. Bilo je prigovora zašto ne govorimo glasno o trećem entitetu. To nikada nije bila službena politka Republike Hrvatske zato što u onom trenutku nije to moglo biti ostvareno jer su međunarodne okolnosti bile takve. I svaki put kada bi došao poticaj iz Hrvatske da se raspravlja o trećem entitetu, na Hrvatsku su dolazile su najave sankcija – dodao je Jandroković.

Istakao je potom da su, “ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, sudjelovanjem naših političara u izvršnim pozicijama u Evropskoj komisiji i posebno u Evropskom parlamentu, mi smo počeli otvarati te teme, počeli ukazivati na unitarizam koji dolazi iz značajnog dijela bošnjačkog naroda, politiku RS-a koja teži odvajanju i na to da su jedini zagovornici evropskih integracija BiH ustvari Hrvati”.

– Ulaskom BiH u EU Hrvati će zasigurno najbolje zaštititi svoj status. U tome ćemo i dalje pomagati. Vidjeli ste non paper koji smo nedavno predstavili. Želimo da Hrvati tamo ostanu. Odlaskom Hrvata iz BiH taj prostor bi ostao prazan. Pa ko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati nego neki drugi, što bi, naravno, približavalo se… Jadranskom moru – kazao je Jandroković nedorečeno, a voditelj emisije je dodao da bi “izlagalo Republiku Hrvatsku”.

– Razumijete. Neću ići do kraja, ali svima je jasno šta govorim. Nama je vitalni nacionalni interes da Hrvati ostanu u BiH i budu jednakopravni konstitutivni narod. U kojoj formi, o tome ćemo vidjeti. Nijedna opcija nije u ovom trenutku isključena. Vidjet ćemo šta će donijeti novi odnosi velikih međunarodnih igrača. Interes SAD-a 1990-ih bio je ogroman, onda je pao, sada se navodno vraća. Rusija ima tradicionalne interese, Turska, muslimanske zemlje imaju interese prema BiH. Nije lako ostvariti svoj cilj u potpunosti dok se ne stvore okolnosti – zaključio je Jandroković.

<