<

Prazne se police supermarketa u Sarajevu, građani kupuju naveliko

Nedugo nakon što je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa, među građanima cijelog regiona počela se širiti panika. Slične scene bilježimo i u Sarajevu. Naime, drastično se povećao broj odlazaka u apoteke i supermarkete, gdje su zabilježeni veliki redovi na kasama.

U apotekama su se tražila sredstva za poboljšanje imuniteta, kao i zaštitne maske, dok se u supermarketima cijeli dan kupuju velike količine hrane kako bi se stvorile rezerve u domovima. Najviše se kupuju ulje, konzervirana hrana, šećer, meso, brašno, mlijeko, makarone…

Opustošene police u sarajevskom supermarketu (Foto: Čitatelj)

Opustošene police u sarajevskom supermarketu (Foto: Čitatelj)

Kako su nam dojavili građani, u supermarketima se stvaraju velike gužve, na kasama se čeka i do pola sata, a veliki broj kupaca po prodavnicama hoda sa zaštitnom maskom na licu. Fotografije koje su nam proslijeđene napravljene su u jednom velikom marketu u Sarajevu.

Foto: Index.hr / Prazne police u zagrebačkim prodavnicama

Foto: Index.hr / Prazne police u zagrebačkim prodavnicama

Situacija je slična i kod naših susjeda, pa su u Zagrebu zabilježene fotografije praznih polica u marketima. Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, u prodavnicama i apotekama se najviše kupuju iste stvari kao u Sarajevu – antibakterijski gelovi za ruke, zaštitne maske, šećer, brašno, tijesto…

Podsjećamo, u Sarajevu još uvijek nije zabilježena ni jedna zaražena osoba. Tri osobe koje su danas dovedene na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavile su potrebne preglede i dobili nalaze koji dokazuju da su negativni na koronavirus. U svijetu je trenutno 80.350 zaraženih, 2.705 preminulih i 27.878 izliječenih od ovog virusa.

<