<

Poznati arapski biznismen: Vrijeme je za novi svjetski poredak

Poznati arapski biznismen predlaže uspostravljanje novog svjetskog poretka nakon pandemije korona virusa

Poznati arapski biznismen, Talal Abu-Ghazaleh, smatra da će 2020. godina biti godina kriza i smatra da korona virus neće biti posljednja od njih, te da će se pojaviti još teže krize.

On je u intervjuu za jordanski portal Ammon News podsjetio kako je još 2017. godine govorio o korijenima krize koja se može pojaviti 2020., objasnivši kako je to govorio na osnovu američkih i svjetskih istraživanja, koja su pokazivala da će 2020., biti godina kriza zbog američkih izbora i teškog perioda kroz koji prolazi svjetska ekonomija.

On je rekao da će nova ekonomska kriza od koje će svijet trpjeti biti gora od velike depresije koja se dogodila 1992. godine, a ta se očekivanja temelje na političkim, ekonomskim i strateškim studijama.

Abu Ghazaleh je kazao da je “očuvanje zdravlja građana prioritet, ali prioritet je i očuvanje ekonomije i budućnosti domovine i generacija. Kina je u privatni sektor uložila 27 milijardi dolara kako bi vratila svoju vitalnost, a građanima treba sačuvati ne samo život, nego dostojanstven život”.

Talal Abu Ghazaleh pozvao je da se na koronu ne gleda samo kao na zdravstvenu krizu, jer ona ima velike ekonomske i socijalne efekte, pozvavši privatni sektor da stvori inicijativu za spas.

Pozvao je svjetske lidere da sjednu za pregovarački sto i dogovore se o uspostavi novog svjetskog poretka s globalnim liderstvom koje će biti priznato od strane cijelog svijeta, pod uslovom da to bude višepolarno vođstvo.

Naglasio je kako je važnost “poštivanje postignutih sporazuma, tako da ni jedna zemlja na prvo mjesto ne stavi svoj interes“. Smatra da se mora okončati fragmentacija globalnog vođstva i to se treba učiniti bez rata.

<