<

Poznata političarka iz Srbije stavila bijelu traku i poklonila se žrtvama Prijedora

Prijedor, ali i cijeli svijet, danas se prisjećaju 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, Bošnjaka i Hrvata, među kojima je 102 djece.

“Dan bijelih traka – 31. maj”, koji je već odavno prerastao i Prijedor i Bosnu i Hercegovinu, i ove godine je obilježen simboličnom, mirnom protestnom šetnjom preživjelih Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, a kako je najavljeno, i u mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima. U Prijedoru je pronađena Tomašica, najveća masovna grobnica u Europi.

Dan bijelih traka / Svjetski jevrejski kongres (WJC) odao počast žrtvama Prijedora
Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Među onima koji su danas odali počast nevinim žrtvama Prijedora je i poslanica Demokratske stranke (DS), poznata mlada srbijanska političarka dr. Aleksandra Jerkov.

“”Dan belih traka”, u znak sećanja na više od tri hiljade stradalih građana Prijedora, među kojima je i 102 dece. Žrtvama i njihovim porodicama dugujemo da ih se zauvek sećamo i da nikada ne prestanemo da se borimo za istinu i pravdu za njih”, napisala je Jerkov na Facebooku.

Podsjetimo, za zločine u Prijedoru doneseno je više od 50 pravosnažnih presuda, a zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora.

 

radiosarajevo.ba

<